2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Közösségi kerékpárrendszert adtak át HévízenForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-05-28 08:55:12
A város négy pontjára telepített dokkolóállomásokkal és 30 speciális kerékpárral indították el kedden Hévízen a mintegy 90 millió forintból megvalósított közösségi kerékpárrendszert.

Papp Gábor polgármester (Fidesz-KDNP) az avatáson elmondta: a Horvát-Magyar IPA Határon Átnyúló Együttmûködési Programban Kapronca városával közösen elnyert Bicycle Oasis címû projekt keretében valósították meg a HeBi elnevezésû beruházást.

Az október végéig ingyenesen - csupán ezer forint kaucióval - igénybe vehetõ, és késõbb is 300 forint alatti óránkénti díjért bérelhetõ kerékpárokkal az aktív turizmust kívánják erõsíteni, illetve a környezetbarát közlekedés fontosságát tudatosítani.

A HeBi keretében négy helyen, az egregyi városrészben, a gyógyfürdõkórház területén, a nagyparkolónál és a városháza elõtt 56 dokkolót alakítottak ki a 30 kerékpárnak. A 90 millió forintos költségû beruházás keretében a kerékpárok szállítására szolgáló jármûvet, valamint számítógépeket is vásároltak.

A GPS nyomkövetõvel ellátott kerékpárokat a Neuzer fejlesztette ki a hévízi igényeknek megfelelõen. A város tourinform irodájában ezerforintos kaucióval kiváltható elektronikus kártyával vehetõk igénybe, a település közigazgatási határain belül használhatók, majd bármelyik állomásnál visszahelyezhetõk.

Vesna Zeljeznak, Kapronca polgármestere arról beszélt, hogy a 31 ezres város már évekkel ezelõtt elnyerte a leginkább kerékpárosbarát horvát város címét, 2009-ben pedig Brüsszelben is hasonló európai elismerésben részesültek.

Utalt rá, hogy néhány éve 300 kölcsönözhetõ kerékpárral már elindítottak egy rendszert, a bicikliket azonban ellopták. Most a hévízihez hasonlóan õk is 30 ugyanilyen kerékpárból álló rendszert alakítottak ki, továbbá kilenc elektromos meghajtású autót is vásároltak.

Manninger Jenõ, a Zala Megyei Közgyûlés elnöke, a térség fideszes országgyûlési képviselõje felidézte, hogy Hévízen tavaly épült meg a szomszédos Alsópáhok felé vezetõ kerékpárút, idén pedig a várost a Balatonnal összekötõ bicikliút is elkészül. Hozzátette, hogy a hévízi közösségi kerékpárrendszer kísérlet, de már az is eredménynek számít, ha minél többen kerékpároznak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!