2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Füstbe mentek a cég bevételeiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-04 06:54:35
Százharmincezer füstelvezetõ marad ellenõrizetlenül Hajdú-Biharban július elseje után.

Megyénkben mintegy 185 ezer kémény van – háztartási és közületi együttvéve –, ezek 30 százaléka található csak Debrecenben, ahol július elseje után is végez ellenõrzéseket a kéményseprést végzõ Fütesz Kft. Mint Magyar György cégvezetõ a Naplónak elmondta, a megye területén ellenõrizetlenül maradó 130 ezer kémény 40 százalékának van valamilyen hibája, s ebbõl közel kétezer olyan kürtõ van, amelyik közvetlenül tûz- vagy életveszélyes. – Ez egyébként országos viszonylatban nem is olyan rossz arány – jegyezte meg.
Kivéreztetett cégek

Mint arról már beszámoltunk, a Fütesz Kft. megyei szolgáltatást végzõ leányvállalata, a FÜT-M Kft. július elsejétõl – további hat másik megye céggével egyetemben – gazdasági okok miatt nem tudja tovább folytatni a munkát. Magyar György ennek kapcsán hétfõn arról beszélt a Naplónak, már 2013 januárja óta kongatják a vészharangokat. – A kéményseprõ ipartestület – ami a szakma 85 százalékát képviseli – minden létezõ fórumon jelezte aggályait – tette hozzá.

A gondok még 2012 végén kezdõdtek, akkor egy jogszabályi változás következtében negyedével estek vissza a cég bevételei. Majd következett a rezsicsökkentés, ami – mint az ügyvezetõ hangsúlyozta – a többi szektorban végzett ármaximálással ellentétben itt nem csak a lakosságot, hanem a cégeket is érintette, így tovább zuhantak a bevételek. – Nem mindenkit érintett ez olyan drasztikusan, mert az önkormányzati tulajdonú cégek több városban is jelentõs kompenzációt kaptak – jegyezte meg.
Mínusz 150 millió

A megyei szolgáltatást végzõ FÜT-M-nek – ami ez idõ alatt tucatnyi munkatársától vált meg, s bezárta a püspökladányi és létavértesi kirendeltségét – a szilárdtüzelésû kémények éves ellenõrzését egy alkalomra csökkentõ rendelet adta meg a kegyelemdöfést. A két cég korábbi bevételének 40 százalékától esett el. (A cég éves árbevétele nem érte el a 400 milliót 2012-ben.)

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!