2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Halkonzerveket tiltottak be MagyarországonForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-05 05:53:32
A négy most betiltott haltermék határérték felett tartalmazott egészségre káros benzolszármazékokat. Ezek csak akkor okoznak bajt, ha éveken keresztül és folyamatosan kerülnek a szervezetbe, egy konzerv nem okozhat gondot.

Négy füstölthering-konzerv forgalmazását tiltotta meg azonnali hatállyal a határérték feletti benzolszármazék- tartalom (PAH) miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, és elrendelte a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását is.

Pleva György, a Nébih élelmiszer- és takarmánybiztonsági igazgatója a Ma reggelben elmondta, már tavaly felmerült, hogy gond lehet ezekkel a füstölthal-konzervekkel, ezért is indítottak egy hosszabb felmérõ vizsgálatot. Összesen 36-féle terméket vizsgáltak meg, közöttük találták a négy kifogásolható tételt.

A konzervekben található benzolszármazékok rákkeltõek és magzatkárosodást okozhatnak, de – tette hozzá a szakember – csak akkor, ha hosszú idõn, éveken keresztül, folyamatosan kerülnek a szervezetbe, egy konzerv elfogyasztása semmiképp nem okozhat gondot. Aki ilyen konzerveket vett, azoktól a forgalmazók természetesen visszavásárolják.

A Nébih kiemelt ellenõrzése a Magyarországon forgalomba hozott, füstöléssel készült haltermékeket érintette, az intézkedés pedig azokat a Pif-Trade Com Kft. által forgalmazott, Lettországból származó "Riga Gold - Füstölt hering olajban" elnevezésû termékeket érinti, amelyek minõség-megõrzési ideje: 2016. március 01.; 2016. április 18.; 2016. augusztus 22.; illetve 2017. augusztus 28. A hatóság a Riga Gold márkajelzéssel ellátott összes "füstölt hering olajban" elnevezésû élelmiszertétel további forgalomba hozatalát a termék biztonságosságát igazoló laboratóriumi vizsgálati eredmények bemutatásához kötötte.


A visszahívásban érintett termékek adatai és fotói elérhetõk a Nébih honlapján.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!