2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Tovább nõtt az ipari termelésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-07 19:03:21
A márciusi 10,6 százalékos növekedés után idén áprilisban ismét 10 százalék feletti mértékben, 10,1 százalékkal bõvült az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest a Központi Statisztikai Hivatal elõzetes adatai szerint adatai szerint. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal.

Schindele Miklós, a KSH fõosztályvezetõ-helyettese az adatok ismertetésekor elmondta: a korábbi tendenciák érvényesültek áprilisban is, vagyis elsõsorban a jármûgyártás és az ahhoz kapcsolódó területek bõvültek, de összességében a feldolgozóipar valamennyi ágazatában jelentõs növekedés volt.

Az elõzõ hónaphoz képest az ipari termelés a februári 1,5 és a márciusi 0,5 százalékos növekedés után áprilisban 2,4 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaptényezõvel kiigazított adatok szerint. Áprilisban úgy nõtt 10 százalék feletti mértékben az ipari termelés, hogy a bázis, vagyis a 2013 áprilisi adat pozitív volt. Tavaly a negyedik hónapban 5 százalékkal nõtt az ipari termelés a kiigazítatlan adatok szerint, míg márciusban 3,5 százalékkal csökkent éves összevetésben.

Schindele Miklós elmondta, hogy a munkanappal kiigazított adat - ami most 10,1 százalékos növekedést mutat - legutóbb 2011 februárjában volt hasonlóan magas. Az ipari termelés az év elsõ négy hónapjában 8,9 százalékkal volt nagyobb, mint az elõzõ év azonos idõszakában.

Az elsõ negyedévben 8,4 százalékos volt az ipari kibocsátás éves növekedése, 11,9 százalékkal volt nagyobb az export és 3,0 százalékkal kisebb a belföldi értékesítés. A jármûgyártás exportja 26,6 százalékkal szárnyalta túl a tavaly elsõ negyedévit, a gépek és a villamos berendezések exportja 11,6, illetve 11,8 százalékkal nõtt.

A KSH az áprilisi részletes adatokat június 12-én közli.

Elemzõk: továbbra is kedvezõek az ipar kilátásai

Változatlanul kedvezõnek tartják az ipari termelés kilátásait az MTI-nek nyilatkozó elemzõk, igaz, a növekedés az év második felében veszíthet a lendületébõl.Az Erste Bank 6,5, míg az ING Bank 8 százalékos éves átlagos növekedéssel számol.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett adatai szerint a márciusi 10,6 százalékos növekedés után idén áprilisban ismét 10 százalék feletti mértékben, 10,1 százalékkal bõvült az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest az elõzetes adatok szerint. A munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlan adattal. Az elõzõ hónaphoz képest az ipari termelés áprilisban 2,4 százalékkal emelkedett a szezonálisan és munkanaptényezõvel kiigazított adatok szerint.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzõje kiemelte: a vártnál sokkal jobb lett az áprilisi adat, a havi és az éves emelkedés mértéke is meghaladta az elõzetes várakozásokat. Bár részletes adatok még nem állnak rendelkezésre, az elõzõ hónapokhoz hasonlóan a jármûgyártás jelentheti a hajtóerõt. Bíztatónak nevezte ugyanakkor, hogy más iparágak, köztük az elektronikai szegmens is élénkülni kezdett. Nyeste Orsolya elmondta: a pozitív külsõ konjunktúra kitart ebben az évben, így az ipar, a feldolgozóipar és a jármûgyártás a gazdasági növekedés húzóereje marad.

Számításuk szerint éves átlagban 6,5 százalékkal bõvülhet az ipari termelés idén, de vannak felfelé mutató kockázatok. Megjegyezte: a magasabb bázis miatt az év vége lassulást hoz.

Balatoni András, az ING Bank vezetõ elemzõje szerint az ipar továbbra is kitûnõ formában van, amit a kétszámjegyû éves növekedés mellett az is alátámaszt, hogy egy hónap alatt 2,4 százalékkal növekedett a termelés. Nagy valószínûséggel továbbra is az autóipar dominált a termelés növekedésében, azonban kedvezõ jel, hogy az iparág maga után húzza a beszállítói ágazatokat is - vélekedett. A rövid távú kilátások változatlanul kedvezõek. Ismertetése szerint márciusban a rendelésállomány több mint 20 százalékkal haladta meg az egy évvel ezelõtti szintet, a beszerzésimenedzser-index messze a növekedési küszöbérték fölött áll, az ipari ágazatok bizalmi indexei pedig továbbra is magas szinten vannak.

Szintén kitért arra: a növekedés az év második felében veszíthet valamit a lendületébõl a magasabb bázis miatt, és a vállalatok jövõre vonatkozó túlfûtött várakozásai is mérséklõdni látszanak. Az ipari termelés bõvülése így is elérheti, vagy akár meg is haladhatja a 8 százalékot - vélekedett.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!