2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Csaknem 670 millió forintos támogatás borászati minõségellenõrzés fejlesztéséreForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-11 09:33:53
A Data-Press Kft. vezette konzorcium borászati minõségellenõrzés fejlesztésére nyert el csaknem 670 millió forint támogatást a Kutatás és Technológiai Innovációs Alapból – közölte a cég kedden az MTI-vel.

A mintegy 880 millió forint összköltségvetésû projekt keretében a közlemény szerint többek között biokémiai elemzéseket lehetõvé tevõ borvizsgálati eszközöket és szoftvereket szereznek be, elemzik a kiválasztott borokat, kiértékelik a szõlészeti mintákon végzett elemzéseket, valamint létrehoznak egy úgynevezett bor ujjlenyomat tudásbázist.

A projekt célja egy egyedi technológiai eljárás és az azt támogató rendszer kifejlesztése, amely lehetõvé teszi a szõlészeti és borászati eljárások optimalizálását a minõségi borok elõállítása érdekében, valamint objektív mérési lehetõséget biztosít a borhamisítás és a borhibák felismerésére.

Az eljárás egyrészt a szüretelendõ szõlõbõl készült minták komponenseinek elemzésével segíti a szüret napjának pontos kiválasztását, ami nélkülözhetetlen a minõségi borok elõállításához. Segít továbbá az alapanyagok minõségi válogatásában és objektív minõsítésében. Másrészt, ez az agráriparilag széleskörben alkalmazható technológia az elkészült borászati termékek elemzésével, a borban lévõ fõbb aromakomponensek és egyéb biokémiai összetevõk arányának meghatározásával elõállítja a „bor ujjlenyomatát”.

A konzorcium egy „bor ujjlenyomat tudásbázis” alapjait is szeretné létrehozni: ez tartalmazza majd a vizsgált borok egyes paramétereit, és lehetõvé teszi az újonnan vizsgált bortermékek objektív összehasonlítását a tudásbázisban tárolt adatokkal. A tudásbázis a bortermelés technológiai és minõségbiztosítási eszközévé válhat.

A cég kiemeli: a borgazdálkodás a magyar élelmiszeripar arculatának meghatározó része, ezért nemzetgazdasági szempontból is fontos az alkalmazott technológiák fejlesztése, és azon keresztül a minõség növelése.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!