2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Gyulai: Sokkal kevesebb fiatalkorú jut dohánytermékhezForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-13 16:18:36
Nem igazak azok a híresztelések, miszerint a trafikok fele-kétharmada veszteséges lenne - jelentette ki Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezérigazgatója. Ellenkezõ esetben szerinte a trafikok többsége visszaadta volna a koncessziós jogot, a 6021 nemzeti dohánybolt tulajdonosai közül azonban mindössze 56 tett így, és 130 kérte annak szüneteltetését. Azt ugyanakkor elismerte, hogy a most meghirdetett, ötödik trafikpályázatra kevesen jelentkeztek. Gyulay Zsolt szerint ugyanakkor a trafikrendszerrel elérték azt az eredetileg kitûzött célt, hogy kevesebb fiatal jusson dohánytermékhez: a korábbi 58 százalékos ráta 12-re csökkent.

Nagyon kevesen jelentkeztek az ötödik trafikpályázatra – jelentette ki Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohányipari Dohánykereskedelmi Zrt. vezérigazgatója a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában.

Mint ismert, éjfélig lehetett pályázni 77 településen a koncessziós jogra.

Annak kapcsán, hogy hírek szerint a trafikok fele vergõdik, azt mondta: a nemzeti dohánybolt nem egy óriási üzlet, de ha egy család nem alkalmazottakkal mûködtet egy üzletet, akkor biztos megélhetést jelent a garantált 10 százalékos kereskedelmi árrés. Gyulay Zsolt úgy vélte, nem igaz, hogy a trafikok fele-kétharmada veszteséges, ha ugyanis ez így lenne, a 6021 koncesszió jelentõs részét már visszaadták volna. Hangsúlyozta: a lakosság 98,5 százaléka a lakhelyén jut cigarettához. A 6021 trafikból összesen 130 kért szüneteltetést, és 56-an mondták fel a szerzõdést.

Beszélt arról is, hogy Magyarország a harmadik legrosszabb adattal rendelkezik Európában a dohányzás okozta haláleseteket illetõen, nálunk 38 percenként hal meg valaki emiatt. Ezen szerinte a többi közt az árral és az eladóhelyek korlátozásával lehetett javítani. Felhívta a figyelmet arra, hogy tavaly július 1-je elõtt a fiatalkorúak 58 százalékát kiszolgálták dohánytermékkel, ez most 12 százalékra csökkent.

Szólt arról is, hogy Magyarországon az utóbbi 15 évben 30-ról 4 százalékra csökkent a feketén forgalmazott dohánytermékek aránya, ez a ráta a trafikrendszer megjelenésével 12-13 százalékra emelkedett. Mint mondta, a keleti határszélen erõsebb a feketekereskedelem, de akár Budapesten is fel lehet fedezni akár ukrán, akár belorusz cigarettát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!