2024. április 27. Szombat, Zita.
 
KSH: az élelmiszeripar is húzta az ipari termeléstForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-14 17:32:35
A jármûgyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok termelése mellett a húsvéti ünnepek hatására az élelmiszeripari eladások is hozzájárultak ahhoz, hogy az ipari termelés áprilisban 10,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit és az elõzõ hónappal összevetve 2,4 százalékkal nõtt - jelentette a második becslés alapján csütörtökön a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az adatok megegyeznek a június 5-én közölt elõzetes számokkal.  Az ipari termelõk belföldi értékesítése a december óta tartó folyamatos csökkenés után áprilisban 3,8 százalékkal nõtt, az exporteladások 9,8 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit.

Az év elsõ négy hónapjában a termelés volumene 8,9 százalékkal, az ipari export eladások 7,4 százalékkal nõttek a múlt év azonos idõszakához képest, a belföldi értékesítés viszont 1,4 százalékkal elmaradt attól.

Az élelmiszeripar kibocsátása 10,1 százalékkal nõtt éves összevetésben, amiben szerepet játszott, hogy az idén áprilisra, tavaly pedig márciusra esett a húsvét. Az élelmiszeripar belföldi eladásai 14,8 százalékkal szárnyalták túl a tavaly áprilisit, és az export is 9,6 százalékkal nõtt.

A jelentõsebb súlyú alágakból a feldolgozóipari termelés közel három tizedét adó jármûgyártás kibocsátása 21,6 százalékkal emelkedett, a közúti gépjármû gyártásában még ennél is magasabb, 32 százalékos volumennövekedést mért a KSH. Az ágazat exportja 19,1 százalékkal nõtt és a belföldi értékesítés is 40,1 százalékkal emelkedett, amiben nyilván benne van a beszállítók teljesítménye.

Három évig tartó visszaesés után már második hónapja emelkedett a második legnagyobb (a feldolgozó iparban 11 százalékos súlyú) alág, a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása: áprilisban a kibocsátás 7,8 százalékkal volt nagyobb, mint egy évvel korábban, amihez elsõsorban az elektronikus fogyasztási cikkek gyártásának több mint 25 százalékos bõvülése járult hozzá. Idén elõször az ágazat belföldi eladásai is nõttek 2,2 százalékkal, míg az export 5,7 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisit.

2014 áprilisában a megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes újrendelése 6,5 százalékkal nõtt az elõzõ év azonos hónapjához képest. Az új belföldi rendelések 18,2 százalékkal, az új exportrendelések 4,8 százalékkal emelkedtek. Az összes rendelésállomány 18,4 százalékkal haladta meg a tavaly áprilisit. Az export rendelésállomány 18,3, a belföldi rendelések 21,2 százalékkal nõttek az egy évvel korábbiakhoz képest.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!