2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
6+1 tipp: így bírhatod ki a hõséget a lakásbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-17 08:10:32
Bár délutánra már kis enyhülést, üdítõ záporokat és zivatarokat ígérnek a meteorológusok, az ország nagy részén marad a 31-36 fokos hõség. Néhány tipp azoknak, akik már nem bírják a kánikulát.

1. A megfelelõ hõmérséklet a legtöbb épületben "passzív hûtéssel" is biztosítható.

Szakértõk szerint a természetes anyagokból készült hõszigetelés, árnyékolással együtt 5-7 °C fokkal is csökkentheti a lakások belsõ hõmérsékletét. Árnyékolásra több mód is létezik, de a legjobb talán a zsalu és a redõny. Ezek hõátadó felülete ugyanis kültéren van, vagyis a lamellákon leadott hõ nem jut a lakásba.

2. Nem árt átgondolni az ablakcserét: ma már vannak olyan nyílászárók, melyekkel biztosíthatjuk a hosszú távú, hatékony hõ elleni védekezést. Ha pedig házépítésben, vagy vásárlásban gondolkodunk mindezek mellett vegyük figyelembe az ingatlan tájolását, a különbözõ építési anyagokat, technológiákat, s ne féljünk tanácsot kérni energetikus szakembertõl is.

3. Bár a ventilátor nem hûti le a levegõt, de a keringetés miatt javul komfortérzetünk. Házi praktikaként pedig kipróbálhatjuk, ha egy megfagyott vizespalackot helyezünk a szerkezet elé - ez ugyanis valamelyest le is hûti a levegõt.

4. Csak éjszaka szellõztess! Az extrém melegben nem érdemes nappal nyitva tartani az ablakokat, annál inkább éjszaka! Az éjjeli órákban érdemes kereszthuzatot fenntartani, hiszen így nem csak a lakás levegõje, de a szerkezet is könnyebben lehûl valamelyest.

5. Vegyél hõvisszaverõ ablakfóliát! Enyhén árnyékoló, hatékony megoldás. Négyzetméterenként körülbelül 6-10 ezer forintba kerül, de több évre szóló megoldás. Az okos fóliák nyáron kint tartják a meleget, télen nem engedik be a hideget.

6. Most kell mosni: itt az idõ, hogy kiteregessük a szennyest - méghozzá a szobában. A nedves ruhából kiáramló pára elviselhetõbbé teszi a hõséget.

6+1. A bedugott monitorok, számítógépek, és a készenléti állapotban lévõ elektromos berendezések is fûtenek - kapcsoljuk, húzzuk ki õket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!