2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
A PDSZ az új köznevelési államtitkárral és a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével egyeztetneForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-18 09:29:59
A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egyeztetést kezdeményezett az új köznevelési államtitkárral és a Nemzeti Pedagógus Kar elnökével az oktatás aktuális kérdéseirõl. Mendrey László, a PDSZ elnöke elmondta: többek között azt szeretnék, ha a pedagógus kari tagság nem lenne kötelezõ. A pedagógus kar új elnökét meghívták pénteki elnökségi ülésükre is.

Az új köznevelési államtitkárt egyelõre nem ismerik, mindenkit a tevékenysége alapján kell megítélni, mi az, amit le tud tenni az asztalra - mondta az érdekvédõ. Jelezte: már tárgyaltak az Országgyûlés kulturális bizottsága elnökével és több, a parlamentbe bejutott ellenzéki párttal is. Mendrey László megjegyezte: a kormánypártok részérõl egyelõre semmilyen visszajelzés nem érkezett megkeresésükre.

A PDSZ kezdeményezi azt is, hogy ez évre is teljes, 25 munkanap pótszabadság járjon a pedagógiai szakszolgálatoknál dolgozó pedagógusoknak. Elmondta: az oktatási tárgyú törvényeknek az Országgyûléshez elõzõ nap benyújtott módosítása azt tartalmazza, hogy ez évre csökkentett tartamot, 15 napot kapnának az érintettek. Ennek megváltoztatása ügyében valószínûleg a parlamenti pártokhoz fordulnak majd azt kérve, adjanak be módosító javaslatot. A változtatás ezrével érinthet pedagógusokat - mondta Mendrey László az MTI kérdésére.

A szakszervezeti vezetõ kitért rá: csökkenteni kell a pedagógusok munkaidõ-terhelését, és fontosnak tartotta, hogy megismételjék a 2010-es vonatkozó vizsgálatot. Meg kell nézni, hogy a 32 óra kötött munkaidõ a munkaterhelést miként emelte meg - mondta, rámutatva arra: a pedagógusok nagyon fáradtak és kimerültek a tanév végére. 2010-ben a heti kötelezõ 22 óra mellett átlagosan 51 óra volt a terhelésük - tette hozzá.

A PDSZ átgondolná a jelenlegi iskolaszerkezetet is - folytatta az elnök, aki szerint meg kell nézni, fenntartható-e a mostani forma. Az tapasztalható, hogy a 6 és 8 osztályos gimnáziumok elviszik a tehetségesebb, szorgalmas gyerekeket - jegyezte meg.

A szakszervezeti vezetõ nem osztotta azt az elvet, hogy a minisztériumok élére nem szakemberekre van szükség, hanem politikusokra. Minden közoktatásban bejegyzett szakmai, érdekvédelmi, szülõi és diákszervezettel egyeztetni kell - rögzítette. Szintén átgondolnák a pedagógusminõsítési rendszert, és gyorsabbá, hatékonyabbá kell tenni szerintük a fenntartással összefüggõ ügyek intézését.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!