2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Fafaragók népesítették be a 800 éves kistelepüléstForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-19 08:49:04
Zsáka írott történetébõl kiderül, 800 éves lehet a település.

A kerek évforduló alkalmából a helyi önkormányzat meghívására, Csicsói Nagy Géza irányításával nemzetközi fafaragó alkotótábor kezdte meg munkáját.

A 13 fõs csapat 10 éve dolgozik együtt. A kárpátaljai, felvidéki, erdélyi és az anyaországi magyar népmûvészek a szlovénokkal együtt minden évben a történelmi Magyarország más-más helyszínén népszerûsítik a mûvészi értéket képviselõ fafaragást. Együtt dolgozik és alkot tanár, lakatos, festõ, a Népmûvész Szövetség elnöke és a Magyar Kultúra Lovagja cím tulajdonosa. Az elmúlt évben Zsáka testvértelepülésén, a romániai Hegyközpályiban vendégeskedtek, ahol az ­államalapítás korát reprezentáló, 10 alkotást magába foglaló szoborparkot készítettek.
Már hagyomány

Zsákán több évtizedes hagyománya van a nyári mûvészeti alkotótáboroknak. Évtizedek óta nemzetközileg is elismert festõk és tanítványaik népesítették be a települést. Ez évben a fafaragó tábor megnyitása egybeesett a 94 évvel ezelõtti trianoni békediktátumról való megemlékezéssel. A tábor mûvészei a település idõsebb és ifjabb lakói szeme láttára, és nem egyszer a vállalkozó kedvû gyerekek közremûködésével varázsolták elõ a hatalmas farönkökbõl nemzetünk alapítóinak alakjait.

A falu szoborparkjába felállítják a honfoglaló hét vezér alakját, Szent István- és a Táltos faszobrot, valamint a vérszerzõdést szimbolizáló alkotást. A már korábban felállított Emese álma-kompozíció is felújításra kerül a mûvészek keze nyomán. A megújuló szoborpark elénk varázsolja a magyarság honfoglalás kori történelmét.

A nemzetközi alkotótábor mind alkotóit mind alkotásait tekintve méltóképpen bizonyítja és jelképezi a nemzeti összetartozást és a magyarság országhatárokon is átnyúló elválaszthatatlanságát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!