2024. május 1. Szerda, Fülöp, Jakab.
 
Nyári diákmunka-programot hirdetett a kormányForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-21 11:08:34
A Nemzetgazdasági Minisztérium július 1-jétõl idén is meghirdeti a nyári diákmunka programot, amelynek keretében 16-25 év közötti diákok kaphatnak a helyi önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetõséget. A kormányzat erre a célra 1,5 milliárd forintot biztosít.

Sorra érkeztek a diákok az egyik iskolaszövetkezet nyíregyházi irodájába. Sokan közülük már visszatérõ ügyfélnek számítanak. A diákok a mezõgazdasági vagy fizikai munkáktól kezdve az adminisztratív feladatokon át a tolmácsolásig, vagy például a hostesskedésig számos lehetõség közül választhatnak. A keresetek munkától függõen változnak.

Az alapórabér bruttó 584 forint, ez az, amit általában a diákok megkapnak. Hogyha szaktudást vagy nyelvtudást igénylõ munkakörökrõl van szó, akkor sokkal magasabb, a 700-800 forintot is elérheti – magyarázta Noviczkiné Pálfai Kitti, a Job Diák Iskolaszövetkezet igazgatósági elnöke a Híradónak.

Magyarországon az iskolaszövetkezetek évente csaknem 130 ezer nappali tagozatos diáknak segítenek állást találni, fõleg a nyári idõszakra.

A Pest megyei Alberirsán az önkormányzat foglalkoztatja majd a tanulókat a kormány által tavaly elindított nyári diákmunka program keretében. A kisvárosban szeretnék, ha idén is legalább 30 középiskolásnak, egyetemistának tudnának így segíteni.

A munkavégzésükrõl csak jót tudok mondani. Nyilván örülnek annak, hogy nyár van és kiszabadulnak, de amit feladatul kapnak, azt maximálisan teljesítik – közölte Fazekas László, Albertirsa polgármestere.

A július 1-tõl induló és augusztus 31-ig tartó programban 16 és 25 év közötti nappali tagozatos diákok kaphatnak munkát, elsõsorban az önkormányzatoknál. A kormány teljes mértékben állja a béreket.

A szakképzetséggel rendelkezõnél 88500 forint per fõ, per forint lehet a támogatás, a szakképzetlenek esetében pedig 76125 forint – mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerõpiaci és képzési államtitkára.

A nyári diákmunka program keretében várhatóan 16-17 ezer fiatal dolgozhat majd.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!