2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
ÁNTSZ: megkezdõdött a járványügyi vizsgálat a botulizmus megbetegedések ügyébenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-22 11:24:57
Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megkezdte a jelzett botulizmus megbetegedések járványügyi kivizsgálását, az egészségügyi ellátórendszert tájékoztatták. A négy betegbõl három külföldi.

Az ÁNTSZ által azt MTI-hez szombaton eljuttatott közlemény szerint az Országos Epidemiológiai Központ (OEK) közremûködésével az Országos Tisztifõorvosi Hivatal már értesítette a megyei, fõvárosi népegészségügyi szakigazgatási szervek készenléti szolgálatait, ezen keresztül pedig az egészségügyi szolgáltatókat, ügyeleteket, sürgõsségi betegellátó osztályokat a botulizmus elõfordulásáról, illetve az esetlegesen várható további megbetegedésekrõl.

A közlemény szerint nemzetközi és magyarországi járványügyi információk, valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) adatai alapján Magyarországon egy, Grúziában, illetve Franciaországban három esetben is olyan botulizmus megbetegedés fordult elõ, amelyet megelõzõen a beteg egy magyar termelõ által készített, különbözõ, csak zöldségféléket tartalmazó termékeket (szarvasgombás pesto, humusz) fogyasztott.

Azt írták, hogy a Grúziában megbetegedett, de Franciaországban kezelt egyik beteg esetében a humán laboratóriumi vizsgálatok már megerõsítették a betegség diagnózisát, a többi megbetegedés kivizsgálása még nem zárult le. A magyar beteg mintáitaz Országos Epidemiológiai Központban vizsgálják.

A gyanús termékek laboratóriumi vizsgálata a Nébih laboratóriumában megkezdõdött – tették hozzá.

Az ÁNTSZ azt írta: a gyanús termékeket biopiacokon, delikáteszboltokban, bioüzletekben, fesztiválokon és az interneten forgalmazták. Pontos adatok a Nébih honlapján érhetõk el (https://www.nebih.gov.hu/aktualitasok/hirek/06_21_botulizmus_pesto.html).

Kifejtették: a botulizmus okozta tünetek közé tartozik a szájszárazság, a homályos vagy kettõs látás, a nyelési és beszédzavar, a szemhéjcsüngés, a további látászavarok. Ezek átlagosan 12-72 órán belül tapasztalhatók, azonban akár már 4 órán belül, de 10 nap múlva is jelentkezhetnek. A kezdeti tüneteket követõen szimmetrikus, petyhüdt bénulás, végül légzésbénulás alakulhat ki. Emellett az ételmérgezést hasmenés, hányás, majd székrekedés kísérheti. Láz és érzékelési zavarok viszont nincsenek.

Az ÁNTSZ azt kéri, hogy aki a jelzett termékek fogyasztása után a felsorolt tünetek valamelyikét tapasztalja magán, az feltétlenül forduljon orvoshoz. A betegség súlyos, akár halálos kimenetelû is lehet – hangsúlyozták, hozzátéve: a tüneti kezelés mellett célzott terápiára, ellenméreggel (antitoxin) történõ kezelésre lehet szükség. Ezért fontos a gyanús betegek idõben történõ felderítése és ellátása – áll a közleményben, amelyben kiemelték: a betegség jellemzõen élelmiszer útján terjed, emberrõl emberre nem.

Korábban a Nébih azt közölte: alapos a gyanú, hogy Keksz Zsolt egri kistermelõ készítményétõl (szarvasgombás pesto, humusz, szarvasgombás zöldségkészítmények és zöldséglekvárok) betegedett meg botulizmusban négy ember, egymástól földrajzilag eltérõ helyen. A hatóság a kistermelõ tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztette, termékeit begyûjtik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!