2024. április 29. Hétfő, Péter.
 

A kolbászmérgezésnek is nevezett botulizmus elnevezése azt sugallja, hogy a mérgezés csak húsárutól alakulhat ki, pedig a legtöbbször zöldségek-gyümölcsök okozzák. Hogyan elõzhetõ meg a tipikusan házi készítésû, kézmûves termékek esetében kialakuló fertõzés?

Bár biopiacokon, bioboltokban értékesítették, nem biotermékek Keksz Zsolt kistermelõ termékei, amelyek a gyanú szerint botulizmust okoztak – közölte a Magyar Biokultúra Szövetség (MBSZ).

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hosszú, több hétig tartó eljárás keretében vizsgálja azokat a termékeket, amelyek a gyanú szerint az ételmérgezést okozták – válaszolta a hivatal hétfõn az MTI kérdésére. Egyben megerõsítették, hogy a betegeket ellátó orvosok megállapították a botulizmust, a Nébih pedig ennek forrását vizsgálja laboratóriumaiban.

Elképzelhetõ, hogy a szombaton véget ért szolnoki Tiszavirág Fesztiválon is árulhattak olyan termékeket, amelyek fogyasztása a botulizmus nevû betegséget okozhatja – közölte Péter István Jász-Nagykun-Szolnok megyei fõállatorvos és Sinkó-Káli Róbert, a megye tiszti fõorvosa vasárnap az MTI-vel.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megkezdte a jelzett botulizmus megbetegedések járványügyi kivizsgálását, az egészségügyi ellátórendszert tájékoztatták. A négy betegbõl három külföldi.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) megkezdte a jelzett botulizmus megbetegedések járványügyi kivizsgálását, az egészségügyi ellátórendszert tájékoztatták. A négy betegbõl három külföldi.

« 1. oldal »