2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Fürdõszövetség: 4 százalékos bevételnövekedés várható nyáron a fürdõkbenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-23 08:49:22
A magyar fürdõk árbevétele az idei nyári szezonban az év elsõ öt hónapjának kedvezõ eredményei alapján a tavalyinál négy százalékkal több, 40 milliárd forint lehet – közölte a Magyar Fürdõszövetség fõtitkára az MTI érdeklõdésére.

Juhász Szabolcs tájékoztatása szerint tavaly a június-július-augusztusi hónapokban a magyarországi gyógy- és élményfürdõk fürdõszolgáltatásokból származó árbevétele átlagosan 3-4 százalék között emelkedett az elõzõ évhez képest.

Hozzátette: több fürdõ hasonló emelkedésre számít az idén nyáron is, ám ez nagymértékben függ attól, hogy milyen lesz az idõjárás. Az év eddig eltelt idõszaka bizakodással tölti el a fürdõüzemeltetõket, a hazai lakosok nagyobb utazási kedve a fürdõkben is érzõdik – mondta.

Ismertetése szerint a kelet-magyarországi fürdõk átlagosan 1,6 százalékkal növelték árbevételüket tavaly, a nyugat-dunántúliak 7 százalékkal. A Budapesten és agglomerációjában található fürdõk árbevétele 3,9 százalékkal emelkedett. A nyári szezon forgalmának leginkább kitett fürdõk az ország keleti felében találhatók, ahol a nyári bevétel aránya az éves árbevételen belül meghaladta a 68 százalékot. Budapesten és agglomerációjában a fürdõk bevételének 48,9 százaléka koncentrálódott a nyári idõszakra.

A Magyar Fürdõszövetség kutatásában részt vevõ fürdõk tavaly június-augusztus között 5,7 millió vendéget fogadtak. A szervezet fõtitkára az idei szezonban is hasonló eredményre számít, ugyanakkor kedvezõ idõjárás esetén ez a szám tovább növekedhet 2-3 százalékkal.

A fürdõszövetség 36 tagja körében végzett felmérés kimutatta azt is, hogy 2013 nyarán átlagosan a fürdõszolgáltatások árbevételének 11 százalékát fizették SZÉP-kártyával. Budapesten és környékén az árbevétel 7,6 százalékát, míg az ország további fürdõinél 12,3-13,5 százalékát tette ki a SZÉP-kártyás forgalom. Juhász Szabolcs szerint ez a szám az idén növekedhet, hiszen az emberek egyre jobban ismerik a SZÉP-kártya funkcióit. Ezt bizonyítja az is, hogy 2013-ban 20,8 százalékkal nõtt a SZÉP-kártya felhasználás a fürdõkben, és az idei év elsõ 5 hónapjában tovább emelkedett, köszönhetõen a május végén lejáró korábbi befizetések felhasználására ösztönzõ kampánynak is.

Magyarországon a természetes vizek strandjait nem számítva összesen nagyjából 200 gyógy-, és élményfürdõ mûködik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!