2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Változik az áfa-törvényForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-06-27 11:24:16
A 2014. július 1-jétõl hatályos módosítás az elszámolási idõszakhoz kötött teljesítések, valamint a részkifizetéses, folyamatos jellegû teljesítések esetében a teljesítés idõpontját a szerzõdés típusától függetlenül a fizetés esedékességére teszi.

Ismét módosul az általános forgalmi adóról szóló törvény, az elszámolási idõszakhoz kötött teljesítések, valamint a részkifizetéses, folyamatos jellegû teljesítések esetében a teljesítés idõpontját a szerzõdés típusától függetlenül a fizetés esedékességére teszi - hívja fel a figyelmet a PwC. Tekintettel arra, hogy az áfatörvény teljesítési idõpontra vonatkozó szabálya alapvetõen arra a kérdésre ad választ, hogy egy ügylet után mikor kell az adót megfizetni, az adóalanyok korábban szerzõdéses viszonyukon keresztül meghatározhatták a számukra kedvezõ fizetési határidõt, s tulajdonképpen ezzel meghatározhatták az áfa megfizetésének idõpontját - magyarázta a PwC Magyarország adó-tanácsadási üzletágának igazgatója a cég közleményében.

A 2013. november 18-án elfogadott adómódosító törvény 2014. július 1-jei hatállyal módosította ezen ügyletek tekintetében a teljesítés idõpontját. A jogalkotó eredeti szándéka a közösségi irányelvvel való harmonizáció volt. Az eredetileg 2014. július 1-jétõl élõ szabály értelmében - a közüzemi szerzõdéseket kivéve - az áfa teljesítési idõpontja többé nem a számla kifizetésének esedékessége, hanem a felek közötti elszámolási idõszak utolsó napja lett volna. Vagyis, nem a fizetési határidõ lett volna a teljesítés idõpontja, hanem az elszámolási idõszak utolsó napja.

Az eredetileg 2014. július 1-jével hatályos módosítás pár hete benyújtott képviselõi indítványra végül 2015. január 1-jétõl vált volna hatályossá, s olyan 2014. december 31-ét követõen kezdõdõ elszámolási idõszak esetén kellett volna elõször alkalmazni, amely esetében a fizetés esedékessége 2014. december 31-ét követõ idõpont lett volna. A parlament végül 2014. június 23-i rendkívüli ülésén egy újonnan benyújtott javaslatot fogadott el az esti órákban, az egyes adótörvények és azokkal összefüggõ más törvények módosításáról szóló törvényjavaslat szavazásakor - ismerteti közleményében az üzleti tanácsadó és könyvvizsgáló vállalat.

Ez alapján a jogalkotó nem kívánt változtatni a korábban már jól bejáratott gyakorlaton, így az áfatörvény 58. Í-a 2014. július 1-jétõl is a régi szabály szerint kezeli az idõszakos elszámolás alá esõ ügyleteket. A törvényjavaslat a köztársasági elnök aláírására vár. Az elfogadott törvényjavaslat értelmében a jogalkotó visszaállítja a 2013. december 31. szerinti eredeti állapotot az elszámolási idõszakos ügyletekhez fûzött teljesítési határidõre vonatkozóan, vagyis a teljesítés az ellenérték megtérítésének esedékessége lesz, amelyre az adott részlet vagy elszámolás vonatkozik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felek továbbra is szabadon megállapodhatnak a fizetési határidõben - összegzi Elkán László.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!