2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Hétfõn az egész országban sok esõ várhatóForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-06-30 12:54:35
Hétfõre a várható heves zivatarok és felhõszakadás miatt az egész országra elsõ-, illetve másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint hétfõn bárhol számítani lehet arra, hogy rövid idõ alatt jelentõs mennyiségû csapadék hull. Emiatt Borsod-Abaúj-Zemplén megyére narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést adtak ki. Itt az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idõ alatt akár 50 milliméternél is több esõ eshet. Az ország többi területére a felhõszakadás veszélye miatt elsõfokú a figyelmeztetés.

A várható heves zivatarok miatt Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyére másod-, Baranya, Bács-Kiskun, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Pest megyére, valamint Budapestre elsõfokú figyelmeztetést adtak ki. Ezeken a területeken károkozó szél, illetve jégesõ is kísérheti a heves zivatarokat.

A meteorológiai szolgálat azt írta: hétfõ hajnaltól nyugatról kelet felé kiterjedt csapadékzóna vonul át az országon. A Dunántúlon lokálisan 20-30 milliméter csapadék is hull. Emellett helyenként kisebb méretû jég és viharos (60 kilométer/óra feletti) széllökés is elõfordulhat.

Napközben a középsõ és késõbb a keleti tájakon is többfelé várható zivatar. Itt a délutáni, kora esti órákban elõfordulhatnak heves zivatarok is, amelyeket akár 90 kilométer/óránál erõsebb széllökés, helyenként 2 centiméternél is nagyobb jég, és felhõszakadás kísérhet.

Az elõrejelzés szerint az országot elérõ hidegfront hétfõre akár 15 Celsius-fokos lehûlést is okozhat: a minimumhõmérséklet 13-19, a maximumhõmérséklet keleten még 26-32, a Dunántúlon 17-22 fok között alakul. Ezt követõen a jövõ héten többfelé várható zápor, zivatar, de fokozatosan ismét melegszik a levegõ, vasárnapra már 33 fok is lehet.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!