2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Élõhely megõrzési projektet indít a nyíregyházi Lego-gyárForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-01 13:39:30
Õshonos növényfajokkal telepítenek be egy 26 hektáros területet a tavasszal átadott új nyíregyházi Lego-gyár területén, a kezdeményezés célja a térség egyedülálló, veszélyeztetett élõvilágának megõrzése - tájékoztatta a világcég közleményben.

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpont Ökológiai és Botanikai Intézetének munkatársai dolgozták ki azt a koncepciót, amely kivételes lehetõség az ipari fejlesztés és a természetvédelem szempontjainak összehangolására.

A márciusban átadott új gyártóbázis területén a térségre jellemzõ ligetes homoki tölgyesek voltak kétszáz évvel ezelõtt. A nyílt, gyepekkel mozaikos homoki tölgyes mára az ország egyik legveszélyeztetettebb élõhelytípusa, ennek megmentését támogatja a kialakításra kerülõ zöldfelület. Mivel ez idáig nem reprodukáltak még ilyen mértékben természetközeli ligetes gyepet, ezért a kezdeményezés tudományos, természetvédelmi és gyakorlati jelentõsége kivételes - olvasható a közleményben.

A pusztai tölgyesek egyedülálló természeti értéket képviselnek: ehhez hasonló növénytársulás nincs Közép-Európában és a Kárpát-medencén kívül. Mivel pusztulásuk folyamatos, rendkívül veszélyeztetett élõhelynek számítanak csakúgy, mint a homoki tölgyesekkel mozaikot alkotó homoki sztyepprétek, amelyek nagy része szántóföldi hasznosítás miatt mára kipusztult.

A cég közleménye szerint a munkálatok elsõ fázisa a fûfélék telepítése lesz, amely során máshol lekaszált õshonos növényeket hordtak fel az elõkészített földterületre, hogy a szükséges magok a talajba kerülhessenek.

A fásítás a tervek szerint késõ õsszel történik majd; sikeres telepítések esetén körülbelül öt év múlva válik majd önfenntartóvá a növénytársulás, amelyet a Lego gyár dolgozóival és látogatóival is szeretnének megismertetni. Ennek érdekében a gyár területén késõbb szabadtéri bemutató és tanösvény kialakítását tervezik.

A dán világcég új nyíregyházi gyárának építése során nagy hangsúlyt fektetett az épületek energiahatékony mûködésére. Az energiatakarékos villamos- és világítási rendszerek, magas hõszigetelõ épületelemek és a víztakarékos szaniterek automatizált formában valósultak meg az új gyárban.

A parkosított, zöld területeket esõvízzel öntözik, így nagyjából 65 ezer köbméter ivóvizet takarítanak meg évente. A gyártás során keletkezett mûanyag hulladék 98 százalékát helyben újrahasznosítják.

A világhírû játékkockákat gyártó dán Lego-csoport magántulajdonban lévõ családi vállalkozás, amelynek Magyarországon egyedül Nyíregyházán van gyára. A 2008-ban alapított Lego Manufacturing Kft. jelenleg 1500 embert foglalkoztat.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!