2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
9,6 százalékkal nõtt az ipari termelés májusbanForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-05 09:07:39
Havi összevetésben 1 százalékos a csökkenés, mert néhány vegy- és élelmiszeripari ágazatban az elõzõ hónapokban regisztráltnál kisebb mértékû volt a növekedés, de csaknem minden szektorban növekedést mért a KSH.

Idén májusban 9,6 százalékkal nõtt az ipari termelés Magyarországon az elõzõ év azonos idõszakához képest, a munkanaphatástól megtisztított és kiigazítatlan adatok szerint egyaránt - közölte a statisztikai hivatal. Az elõzõ hónappal összevetve 1,0 százalékkal csökkent az ipari termelés a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint. Márciusban havi összevetésben 10,6, áprilisban 10,1 százalékkal bõvült az ipari kibocsátás a nyers adatok szerint, azaz májusban kissé lassult a növekedés. Az év elsõ öt hónapjában 9,0 százalékkal volt nagyobb az ipari termelés, mint az elõzõ év azonos idõszakában.

Schindele Miklós, a KSH fõosztályvezetõ-helyettese azt mondta, a lassulásnak elsõsorban az az oka, hogy néhány vegy- és élelmiszeripari ágazatban az elõzõ hónapokban regisztráltnál kisebb mértékû volt a növekedés. Hozzátette: bár a növekedés lassult, májusban is csaknem minden ipari ágazatban növekedés volt. Idén a termelés bõvülésében elsõsorban a jármûgyártás, illetve a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok, valamint az élelmiszeripar eladásainak növekedése játszott szerepet.

Tavaly májusban az ipari termelés 2,1 százalékkal csökkent az elõzõ év azonos idõszakához képest, míg az elõzõ hónapban, 2013 áprilisában, a nyers adatok szerint 5,0, a naptárhatással kiigazítva pedig 2,6 százalékos volt a növekedés, vagyis a kibocsátás most májusi lassulásában a bázishatás nem játszott szerepet.

Az ipari termelés növekedése tavaly szeptember óta töretlen az éves összevetésû mutatók tanúsága szerint, márciusban és áprilisban két számjegyû fellendülést mutatott. Az év elsõ négy hónapjában a havi adatok is folyamatos növekedést jeleztek - az áprilisi 2,4 százalékos növekedés a márciusi 0,5 százalékos emelkedésre épült rá.

A KSH a 2014 májusi részletes adatokat július 14-én közli.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!