2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Térfigyelés: jajj a bûnözõknek!Forrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-11 17:26:17

Hajdú-Bihar – Ha megy az ember az utcán és meglát egy térfigyelõ kamerát, óhatatlanul az a kép ugrik be neki, hogy ül a rendõr a monitorok elõtt, és minden lépését figyeli.

 

Ez persze nem feltétlenül van így (hiszen a 24 órás figyelõszolgálatot sok települési önkormányzat képtelen lenne finanszírozni), de a lényeg az elrettentés. A megelõzés...

Nincs annyi hozadéka?

Miközben ma már szinte valamennyi hajdú-bihari városban mûködik valamiféle térfigyelõ rendszer, az igazán profi megoldás kevés. A polgármesterek azt remélik, hogy ha a kormány valóra váltja az ígéretét és a tízpontos közbiztonsági csomag részeként lesz pénz további kamerákra, akkor ezen a területen is minõségi javulás következhet be.

Derecskén nemrég fejezõdött be a fõtér átalakítása, ahová négy térfigyelõ kamerát is felszereltek. „A rendszer a nap 24 órájában rögzíti majd az adatokat, amit idõnként kiértékelünk, és szükség esetén a rendõrségnek továbbítunk" – mondta el Bakó István polgármester, hozzátéve, hogy ha lehetõségük nyílik rá, akkor az illegális szemétlerakókat is bekamerázzák.

Hajdúnánáson lassan két éve mûködik a 15 kamerából álló térfigyelõ rendszer, de Éles András polgármester szerint nincs annyi hozadéka, amilyen sokba a mûködtetése kerül. Az önkormányzat azt szerette volna, hogy a hálózatot az önkormányzati tûzoltóságra kössék be, csakhogy ez adatvédelmi szempontból nem volt lehetséges.

– Így a rendõrségre futnak be az adatok, ott viszont nincs elég ember arra, hogy valaki a nap 24 órájában a monitorokat figyelje. Miután nem is annyira a technika, mint a munkaerõ az igazán drága, kétszer is meggondolnánk, hogy bõvítsük-e a térfigyelõ hálózatot.

A nonstop sokba kerül

Berettyóújfaluban féltucat kamera figyeli a polgármesteri hivatal környékét, illetve a városközpontot.

A felvételeket a hivatalban rögzítik, a nonstop ügyeleti rendszerre ugyanis nem telik a közösbõl. Pedig a rendszer hatékony, hiszen volt már példa arra, hogy betörõket a felvételek bizonysága alapján fogtak el a rendõrök.

Szeifert Ferenc polgármester arról tájékoztatott, hogy most is van beadva pályázatuk újabb kamerák beszerzésére, hiszen a kereskedelmi területeket és a fontosabb intézményeiket szeretnék a jövõben ilyen eszközökkel is megvédeni.

Püspökladányban eddig igazi sikertörténetnek bizonyult a térfigyelõ rendszer, noha a 27 kamera csak nyáron „állt szolgálatba".

„Az adatok a rendõrségre futnak be, ahol az ügyeletes a kamerák képét látja, így szükség esetén azonnal intézkedhet. Fogtak már el a rendõreink graffitist, sõt egy négytagú, betörésre készülõ bandát is a felvételek alapján" – számolt be a sikereikrõl Arnóth Sándor polgármester, hozzátéve, hogy minden olyan helyen (vasútállomás, temetõ, városközpont, stb.) felszereltek kamerát, ahol azt a rendõrség indokoltnak találta. Hosszú évek után nyertek Ha valahol, akkor Hajdúhadházon aztán tényleg alátámasztják a bûnügyi statisztikák egy térfigyelõ-kamerarendszer telepítését, ennek ellenére évekig hiába pályáztak, csak a közelmúltban nyertek. Hétmillió forintot, ami öt kamera beszerézésére elég. „A rendszer a polgárõrségre lesz bekötve, ahol dolgoznak egykori rendõrök is, akik majd megfelelõen kezelik és az adatokat értékelik" – mondta el a Naplónak Béres László polgármester, aki szerint arra nincs pénz, hogy a monitorok elõtt a nap 24 órájában hivatásos rendõr üljön. Az elnyert pénzbõl bekamerázzák a vasútállomás és a temetõ környékét, valamint jut a szerkezetekbõl a városközpontba is.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!