2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Hõség – További megyékre adott ki figyelmeztetést a meteorológiai szolgálatForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-06 11:13:03
A tartós hõség miatt további három megyére adott ki narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetést vasárnap a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megye, valamint Budapest területén van érvényben a másodfokú figyelmeztetés. Ezeken a területeken a napi középhõmérséklet tartósan 25 Celsius-fok felett alakulhat.

Az elõrejelzés szerint a napsütés mellett északon és keleten várható erõteljesebb gomolyfelhõ-képzõdés. A déli, kora délutáni óráktól ismét záporok, zivatarok alakulnak ki, legkisebb eséllyel a Dunántúl délnyugati, nyugati részén. Gyenge marad a légmozgás, a szél csak zivatarok környezetében erõsödhet meg. A hõmérséklet napközben 29-33 Celsius-fok között, késõ este 23 fok körül alakul.

A Balaton vize Siófoknál, a Velencei-tó Agárdnál egyaránt 23 fokos.

A meteorológiai szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy vasárnap is nagyon erõs – akár 7,6-os értéket elérõ – UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bõrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bõrpír keletkezhet.

A meteorológiai szolgálat azt kéri, hogy mindenki fokozottan védekezzen a leégés ellen. Mindenképpen javasolt a vállakat takaró ruházat, szalmakalap, fényvédõ krém használata. Aki teheti, délelõtt 11 és délután 3 óra között ne tartózkodjon a napon.

A várható UV-B értékek területi eloszlása megtekinthetõ a http://www.met.hu/idojaras/humanmeteorologia/uv-b/ weboldalon.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!