2024. május 17. Péntek, Andor, Paszkál.
 
Varga: Jelentõsen csökkennek a törlesztõrészletekForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-07 14:49:40
Címkék: Bihari hírek
A nemzetgazdasági miniszter szerint egyelõre nem tudni, hogy pontosan hány százalékkal változnak a törlesztõrészletek, abban azonban biztos, hogy jelentõs csökkenésre számíthatnak az ügyfelek.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a devizahiteleket még ebben az évben kivezetik a hazai pénzintézeti rendszerbõl. A miniszter hétfõn az M1 Ma reggel és a Kossuth rádió 180 perc címû mûsorában is beszélt arról, hogy az Országgyûlés pénteki döntésével a Kúria határozatának elsõ részét vezették át a magyar jogrendszerbe, így már látszik, hogy az árfolyamrés és az egyoldalú szerzõdésmódosítás, illetve kamatemelés kérdésében mi a törvényi szabályozás. Ez még nem jelenti azt, hogy az intézkedések második és harmadik része, tehát az elszámolás és a forintosítás is megtörtént volna, erre szeptemberben, illetve várhatóan október-november körül kerül sor - hangsúlyozta Varga Mihály.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett arra, hogy a bankoknak most kell majd az árfolyamrést visszaszámolniuk a jegybank deviza-középárfolyamára, és ez alapján meghatározni, hogy mennyi pénz jár vissza az ügyfeleknek. Ettõl eltérõ kérdés az egyoldalú kamatmódosítás, illetve annak visszaszámolása. Egyelõre még nem lehet pontosan megmondani, hogy egy-egy ügyfélnél ez hány százalékos törlesztõrészlet-változással járhat, de abban biztos, hogy jelentõsen csökkenni fognak a törlesztõrészletek - fogalmazott a miniszter.

Varga Mihály közölte: nem jó megoldás, amit a bankszövetség javasol, hogy tegyék kötelezõvé az árfolyamgátat. Olyan megoldást kell alkalmazni, amelynél az ügyfél érzi - vagy a törlesztõrészletének csökkenésén, vagy a számlájára érkezõ összegen -, hogy tisztességes elszámolás történt, ennek a formáit kell kialakítani õszre. A miniszter felhívta a figyelmet arra is, hogy a Kúria jogegységi döntése érintette a forinthiteleket is, mert azok esetében ugyanolyan tisztességtelen módon jártak el bankok a kamatmódosításoknál.

A nemzetgazdasági tárca vezetõje ugyanakkor hozzátette: a törvény rendezi azt is, hogy a bankok bírósághoz fordulhatnak, ha úgy gondolják, hogy tisztességesen jártak el. Azt azonban szerették volna elkerülni, hogy elhúzódjanak a perek, ezért szûk határidõket állapítottak meg, így várhatóan ezek az eljárások is lezárulnak október végére-november elejére. Varga Mihály úgy fogalmazott: korainak tartja még azt a kérdést, hogy mekkora összeget jelentenek az intézkedések a bankoknak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek