2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Hõség – Kedden heves zivatarok és felhõszakadás enyhíti a melegetForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-08 14:40:00
Kedden a záporok, zivatarok enyhítik a hõséget – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel. Keddre a hõség miatt már csak a fõvárosra és nyolc megyére, a heves zivatarok és a felhõszakadás veszélye miatt az egész országra elsõ-, illetve másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfõn az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzése szerint tartósan 25 Celsius-fok feletti hõmérséklet várható, és ezért másodfokú figyelmeztetést adták ki Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére. Ugyancsak a hõség miatt Heves és Pest megyére, valamint a fõvárosra elsõfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az elõrejelzés szerint kedden már többfelé megélénkül, helyenként meg is erõsödik a déli, délkeleti szél, és zivatar idején a szél viharossá fokozódik. A legalacsonyabb hõmérséklet 17 és 22 fok között valószínû. A legmagasabb hõmérséklet általában 28 és 34 fok között alakul, de nyugaton kissé hûvösebb is lehet. A meteorológiai szolgálat arra is felhívta a figyelmet, hogy az UV-B sugárzás maximuma még kedden is elérheti a nagyon magas szintet.

Emellett viszont kedden az egész ország országban számítani lehet heves zivatarokra és felhõszakadásra is. A heves zivatarok miatt Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy és Tolna megyére adták ki a narancssárga, vagyis másodfokú, az ország többi területére az elsõfokú figyelmeztetést.

A felhõszakadás veszélye miatt Fejér, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád és Pest megyére, valamint Budapestre adták ki a másodfokú figyelmeztetést. Ezeken a területeken egy-egy zápor, vagy zivatar során akár 50 milliméternél is több esõ hullhat. Az ország többi területén is számítani lehet arra, hogy rövid idõ alatt jelentõs mennyiségû csapadék esik, ezért a többi megyére elsõfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Mint kiemelték: a zivatarokat várhatóan több helyen is kísérheti jelentõs mennyiségû csapadék, viharos (70 kilométer/órát meghaladó) szél, illetve helyenként jégesõ. Kiemelten az Alföld déli és a Dunántúl délkeleti részén a délután kialakuló intenzívebb zivatargócokhoz helyenként akár 90-100 kilométer/órát meghaladó szélrohamok és nagy méretû jég is társulhat. Kedd estétõl, késõ estétõl nagyobb eséllyel a Tiszántúlon, északkeleten lehetnek zivatarok.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!