2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Tusványosnak is köszönhetõ, hogy Erdély divatba jöttForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-12 10:07:00
Tusványosnak, azaz a Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek fontos a szerepe abban, hogy mára a külhoni magyarság és a nemzeti elkötelezettség összetartozik, a kettõ szinte szinonimává vált - mondta Németh Zsolt, az Országgyûlés külügyi bizottságának elnöke Budapesten.

A 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetemrõl tartott sajtótájékoztatón Németh Zsolt kiemelte: Tusványos hozzájárult ahhoz, hogy a Fidesz nemzedéke, a rendszerváltó nemzedékek, valamint a külhoni magyar társadalmak és elitek között intenzív kapcsolat jött létre, és a magyarországi politikusoknak alapos az ismeretük a határon túli magyarságról. Hozzátette: Tusványosnak is köszönhetõ, hogy Erdély divatba jött, ma már százezrek járnak Csíksomlyóra, és rengeteg testvérvárosi kapcsolat jött létre magyar és erdélyi városok között.

Véleménye szerint az idei rendezvény jelmondata - történetekbõl történelem - arra is utal, hogy 25 éves Tusványos, 25 éve történt a rendszerváltozás, és tört ki a romániai forradalom is. Ebben az idõszakban különféle kitörési kísérletek jellemezték a térséget a perifériahelyzetbõl a felzárkózás, az euroatlanti integráció felé.

Németh Zsolt szerint a 20. század sok konfliktust hagyott rendezetlenül Közép-Európában. Az elmúlt 25 év megbékélési kísérletei részben eredményesnek bizonyultak, a térségben az oldódó bizalmatlanság és az erõsödõ érdekazonosság jellemzõ. A tabudöntögetés feladatát nem lehet elvégezetlenül hagyni - mondta, példaként említve a Benes-dekrétumok ügyét. Megjegyezte: a régió országai ugyanakkor alapvetõen az érdekharmonizációra törekednek.

Arra is kitért, hogy az egyenjogúsítás rögös útján haladnak külhoni magyar közösségek. A határokon átívelõ nemzetegyesítés programja bontakozott ki az elmúlt 25 évben, az ehhez szükséges politikai kereteket már létrehozták - közölte. Mint mondta, fontos az autonómiakoncepciók megfogalmazása, építése, és a magyar állam nem csekély segítséget nyújt ehhez.

Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt alelnöke hangsúlyozta: Tusványos üzenete, hogy Kelet-Közép-Európában helye van a népek közötti szolidaritásnak, közös érdekeket és értékeket kell megfogalmazniuk, mert csak így lehetnek sikeresek Európában. Úgy látja, Tusványos nagyban hozzájárult a nemzeti együttmûködés rendszerének, a Kárpát-medencei magyar összetartozásnak a kialakulásához.

Emlékeztetett: a szabadegyetem 1990-ben Bálványoson indult, majd 1996-ben költözött át Tusnádfürdõre. E rendezvény a szabadság intézményesített helyszínévé vált, mert függetlenül attól, hogy országainkat milyen színezetû kormányok vezetik, ez mindig a párbeszéd stabil helye volt - vélekedett. Hozzáfûzte: Tusványos kormányok politikáját, politikusokat tudott befolyásolni, jó irányba terelni. Mint mondta, az esemény idei díszvendégei azok a fiatalok lesznek, akiknek a szüleik 1990-1991-ben ott találkoztak.

Az eseményen fellép mások mellett a Tankcsapda, az Edda, a Heaven Street Seven, Rúzsa Magdi, a Kiscsillag, a Quimby és Baricz Gergõ. A szabadegyetem himnusza az Intim Torna Illegál A számon a szívem címû dala.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!