2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Megbetegedések a Balatonnál - ezt állapította meg az ÁNTSZForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-12 12:20:26
A Balaton vízminõsége jelenleg kiváló, a júniusi, balatonfüredi úszóversenyt követõ megbetegedéseket lokális szennyezõdés okozta - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat az MTI-vel.

Az ÁNTSZ közleményében kiemelte: az úszóversenyt követõ megbetegedésekkel kapcsolatban lezárultak a vízvizsgálatok. Az Országos Környezetegészségügyi Intézetben elvégzett elemzések igazolták a humán calici vírus jelenlétét, de azt is megállapították, hogy a szennyezõdés szûk területet érintett. Hozzátették: a fertõzés forrásának felderítésére még tartanak a járványügyi vizsgálatok.

A strandok üzemeltetõinek kötelessége, hogy rendszeresen önellenõrzõ vizsgálatokat végezzenek, a víz minõségét és a strandok higiénés állapotát az egészségügyi hatóság is folyamatosan figyelemmel kíséri, ellenõrzi - írták.

A fürdõzést nem kijelölt fürdõhelyeken a Balaton térségében sem javasolja az ÁNTSZ, mivel - mint írták - azokon a helyszíneken a víz minõségét nem ellenõrzik.

A június 21-i, a magyar úszás napja keretében rendezett balatonfüredi nyílt vízi úszó Európa Kupa-verseny, illetve a csaknem 3500 amatõr és profi sportoló részvételével megtartott Samsung Olimpiai Úszófesztivál után többen megbetegedtek. Az olimpiai bajnok Risztov Éva mellett a verseny férfi gyõztesét, Gyurta Gergelyt is kórházba kellett vinni.

A Magyar Tudományos Akadémia Balatoni Limnológiai Intézetének hidrobotanikai osztályvezetõje, Présing Mátyás június 24-én a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorában elmondta: a népegészségügyi szolgálat a rendezvény elõtt két nappal vett minta alapján versenyre alkalmasnak ítélte a vizet, ám ez alatt a két nap alatt is bármi történhetett. Nagy partszakaszról van ugyanis szó, ahol tömegek fordulnak meg és intenzív a fürdõélet - tette hozzá.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!