2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Devizahitelek – Keddtõl ítélkezési szünet lesz, de devizahiteles ügyeket tárgyal a bíróságForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-13 15:33:14
Keddtõl ítélkezési szünet lesz az ország bíróságain, de a soron kívüli ügyekben, amilyenek például a devizahiteles perek, folyamatos lesz a munka – közölte az Országos Bírósági Hivatal (OBH).

A korábban kialakult gyakorlat alapján az idén nyáron is július 15-étõl augusztus 20-áig tart a törvénykezési szünet.

Ez az idõszak polgári ügyekben a határidõk számításakor nem vehetõ figyelembe. Ha például a hónapokban megállapított határidõ augusztus 19-én járna le – mivel az a nap még törvénykezési szünet -, a határidõ az augusztus 20-át követõ elsõ munkanap.

A törvénykezési szünet idõtartama alatt is tárgyalandó ügyek körét a jogalkotó határozza meg. Nem vonatkozik a törvénykezési szünet azokra az ügyekre, amelyekre a törvény soron kívüli eljárást ír elõ. Jelenleg ilyen például a szülõi felügyeleti jog megszüntetése iránti per, a sajtó-helyreigazítási per, a megszüntetett munkaviszony helyreállítására irányuló per, a kiemelt ügyek, az elõzetes bizonyítás, a végrehajtási per, valamint azok a polgári perek, amelyekben a felek ezt közösen kérik.

Az Országgyûlés a napokban szavazta meg a Kúriának a pénzügyi intézmények fogyasztói kölcsönszerzõdéseire vonatkozó jogegységi határozatával kapcsolatos egyes kérdések rendezésérõl szóló törvényt, amely pontosan szabályozza a bíróságok számára az ügyek elbírálására irányadó eljárási szabályokat és határidõket.

A törvény értelmében felfüggesztik a folyamatban lévõ, jobbára adósok által indított, országszerte mintegy tízezer eljárást, amelyek közül 4600 a fõvárosban zajlik. A törvény lehetõvé teszi pénzintézeteknek, hogy az egyoldalú szerzõdésmódosításokkal kapcsolatban külön pert kezdeményezzenek. Ezekben az új ügyekben az elsõfokú polgári eljárás lefolytatására a keresetlevél beérkezésétõl számított 30 nap áll a bíróság rendelkezésére, és szintén 30-30 napon belül kell a másodfokú, valamint a felülvizsgálati eljárást lefolytatni.

Ezekben az ügyekben az egész ország területére kiterjedõen elsõ fokon a Fõvárosi Törvényszék, másodfokon a Fõvárosi Ítélõtábla illetékes. Az OBH tájékoztatása szerint a törvény nyomán, a pénzintézetek számát alapul véve, körülbelül 400 új perre lehet számítani.

A büntetõügyekben a bíróságok az ítélkezési szünetben is folyamatosan ellátják törvényi feladataikat – például a kényszerintézkedésekkel kapcsolatban -, és mûködnek a cégbíróságok is. A kezelõirodák nyitva tartanak, az ügyfelek benyújthatják beadványaikat, és az iratokba is betekinthetnek.

Az Országos Bírósági Hivatal szerint a Fõvárosi Törvényszék helyzete az elmúlt években bevezetett intézkedéseknek köszönhetõen javult, így, ha nagy erõfeszítések árán is, de el tudja látni a törvényben rá rótt feladatokat; ebben számíthat az OBH segítségére és támogatására. Jelenleg is zajlik annak felmérése, hogy az új ügyek milyen bírósági kapacitásokat igényelnek.

A törvénykezési szünet jól ismert a nemzetközi gyakorlatban, kedvezõ az ügyfelekre, az üzleti szférára és a jogi képviselõkre nézve is, hiszen erre az idõszakra esnek a nyári szabadságolások – közölte az OBH.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!