2024. május 4. Szombat, Mónika, Flórián.
 
Növelnék a pálinka külföldi ismertségétForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-14 15:08:11
Hatékonyabb marketinggel kell növelni a magyar pálinka külföldi ismertségét, illetve exportját, mivel azt jószerivel csak a Magyarországgal határos államokban ismerik szélesebb körben - mondta a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke egy szakmai rendezvényen az MTI-nek.

Mihályi László közölte: a magyar pálinkaexport becslések szerint az éves elõállított pálinkamennyiség 2-3 százaléka lehet. A kivitel növeléséhez azonban a mostaninál átfogóbb marketingtevékenységre van szükség. Mindezt önerõbõl a pálinkát elõállítók nem tudják finanszírozni, ehhez állami segítségre van szükség, a marketingköltségek ugyanis forintban elérhetik a milliárdos nagyságrendet - tette hozzá.

Minderrõl a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke azon a rendezvényen beszélt, amelyen átvehették oklevelüket a Budapesti Corvinus Egyetem Élelmiszer-tudományi Kara által 2012-ben indított, diplomával elismert pálinkamester képzését elsõként elvégzõk. Szombaton a fõvárosban a MOM Kulturális Központban 54-en vehették át diplomájukat.

Kasza Gyula egyetemi docens, a képzés vezetõje az MTI-nek elmondta: olyanok vehettek részt a négy féléves képzésen, akiknek már volt diplomájuk. Így a szakirányú képzettséggel rendelkezõk diplomás pálinkamester szakmérnökök lettek, míg azok, akiknek volt ugyan diplomájuk, de nem szakirányú, pálinkamester szaktanácsadói oklevelet kaptak.

A diplomát kapott pálinkamestereket többen is levélben köszöntötték, köztük Fazekas Sándor földmûvelésügyi miniszter és Font Sándor, az Országgyûlés Mezõgazdasági Bizottságának elnöke.

Fazekas Sándor azt emelte ki: az élelmiszertudomány hosszú távra határozza meg a magyar vidék és agrárium jövõjét. Hazánk akkor erõs, amikor jól képzett gyakorlati ismeretekkel felvértezett szakemberek dolgoznak minden ágazatban. A miniszter szerint a pálinka jó példa arra, hogyan lehetnek a magyar hagyományok a jelenkor elvárásai mellett is versenyképesek. A pálinka nemzeti italunk, a magyarság kulturális örökségének része, megóvása ezért közös nemzeti felelõsségünk.

Font Sándor pedig valódi sikertörténetnek nevezte a hazai felsõoktatásban, hogy a Budapesti Corvinus Egyetem elindította a pálinkamester szakmérnökök és szaktanácsadók képzését.

Mihályi László közölte: a múlt évben Magyarországon a kereskedelemi fõzdékben 744 ezer hektoliterfoknyi pálinka készült. Ez mintegy 1,5 millió liter 50 fokos pálinkának felel meg. A múlt évi mennyiség mintegy 15 százalékkal volt kevesebb, mint a tavalyelõtt elõállított, kereskedelmi forgalomba került pálinka mennyisége. A bérfõzés mennyisége tavaly elérte a 8,25 millió hektoliterfokot, ami mintegy 16,5 millió liter 50 fokos pálinkának felel meg. Ez mintegy 30 százalékos növekedést jelentett a bérfõzés területén a múlt évben az elõzõ évhez képest.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!