2024. április 27. Szombat, Zita.
 
Félmegoldással az egészségértForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-15 15:23:14
Az ételallergiás gyermeket is kötelezõ ellátni a közintézményekben.

A szeptemberben életbe lépõ rendelet szerint diétás étrendet és étlapot kizárólag dietetikus szakképesítésû szakember tervezhet. Az iskoláknak, óvodáknak gondoskodniuk kell arról, hogy a speciális étket diétás szakács végzettségû munkatárs készítse.

A személyi feltételeken túl tárgyi, mûszaki nehézségeket is le kell küzdeni abban az intézetben, amely a jogszabálynak megfelelve kíván reggelit, ebédet és vacsorát a gyermek elé tenni. A liszt-, tojás- vagy tejmentes eleséget ugyanis az érintett alapanyag kizárásával kell elkészíteni, tárolni, szállítani, átadni a végsõ fogyasztónak – tudtuk meg az Emberi Erõforrások Minisztériuma Egészségügyért Felelõs Államtitkárságának sajtóreferensétõl.
Rugalmassággal kompenzálva

– Az elmúlt években igyekeztünk rugalmasan megoldani a gyermekek problémáját az étkeztetésben – válaszolta megkeresésünkre Köteles István, Álmosd polgármestere. Az alig 1700 lelkes település elsõ embere elmondta: a hozzá forduló szülõkkel és a konyhai dolgozókkal együttmûködve kötöttek kompromisszumot.

– Egyszerûen kivettünk az ételbõl egy adagot, mielõtt az allergiát okozó összetevõ, például liszt került volna bele vagy ha ezt nem lehetett, akkor igyekeztünk mással helyettesíteni. Arra azonban nincs forrása az önkormányzatnak, hogy dietetikust foglalkoztasson. A speciális alapanyagok beszerzése is pluszpénzbe kerülne, de ez esetben az egészséges gyermekekkel szemben járnánk el igazságtalanul. Az ellátás feladata és a pluszterhek viselése is az önkormányzaté, hiszen állami támogatást a szülõ kap, emelt összegû családi pótlék formájában. Nekünk egy kis segítséget jelent, hogy a közmunkaprogramban megtermelt zöldségeket az étkeztetésben fel tudjuk használni. A nagy városokban bizonyára egyszerûbb, mert az ismertebb közétkeztetõ cégektõl könnyedén rendelhetõ a különleges igényeknek megfelelõ ennivaló – mondta a településvezetõ, aki tud olyan helységrõl, ahol a szülõknek kiadták a gyermekére jutó összeget – havi 6-7 ezer forintot – és rábízták a kosztolást.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!