2024. május 18. Szombat, Erik, Alexandra.
 
Légijárat indulhat KazahsztánbaForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-16 13:21:14
Még közel egy hónapig várja a Légügyi Hivatal a kazahsztáni repülési jog iránti kérelmeket. Egy ajánlat már érkezett a hatósághoz.

Hamarosan közvetlen légi járat indulhat Budapestrõl Kazahsztánba, ugyanis a Légügyi Hivatal tájékoztatása szerint a két ország közötti kihasználatlan légiközlekedési jog iránt kérelem érkezett be a hatósághoz. „30 napos jogvesztõ határidõn belül nyújtható be kérelem ugyanezen légiközlekedési jog igénybevétele iránt. A további kérelmek benyújtásának jogvesztõ határideje 2014. augusztus 9-e” – írta a hivatal. Jelenleg a kazah fõvárosba, Asztanába többszöri átszállással lehet eljutni, a kínai határhoz közeli Almatiba pedig isztambuli átszállással. A gazdasági tárca a közelmúltban többször kijelentette: a kereskedelmi, gazdasági és idegenforgalmi kapcsolatok bõvítéséhez szükséges a közvetlen légi járat beindítása Budapest és Asztana között.

Van már ennél hosszabb távú járata a Wizz Airnek, hiszen Dubai 4 ezer kilométerre fekszik, és ez megközelíti a légitársaság flottáját alkotó Airbus A320-as gépek legnagyobb hatótávolságát. A kazah partner Air Astana lehetne, amelynek flottáját széles törzsû gépek is gazdagítják. A közép-ázsiai légitársaság gépeit Londonban, Amszterdamban és Frankfurtban is lehet látni. A Czech Airlines is büszkélkedhet kazah célponttal, Prágából mintegy 120 ezer forintért lehet Almatiba repülni.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság nyilvántartása szerint jelenleg 29 olyan ország van, ahova kétoldalú légiközlekedési egyezmények alapján repülhetne gép Budapestrõl, de ezek a jogok kihasználatlanok, mert nem kérte egyetlen légitársaság sem. A lista alapján Szíriába, Afganisztánba és Szudánba is lehetne utasokat szállítani, de Kuba, Kína és Japán is opciót jelent a légicégek számára. A repülési jogok többsége a Malév csõdje után szabadult fel, bár a nemzeti légitársaság saját géppel soha nem repült például Teheránba vagy Kabulba.

Kétségtelen, hogy idén ez a legnagyobb horderejû bejelentés a magyar légiközlekedésben: az Emirates napi járatot indít Dubaj és Budapest között a téli menetrendi idõszak kezdetétõl, azaz október végétõl. „Az illetékes magyar és dubaji légiközlekedési szakemberek évek óta dolgoznak az új járat beindításán, abból a feltételezésbõl kiindulva, hogy jelentõs kereslet mutatkozik a Dubaj-Budapest közvetlen járatra, illetve a dubai átszállással elérhetõvé váló közel-keleti, ázsiai, afrikai, és csendes-óceáni úti-célokra” – közölte a Budapest Airport. Hozzátették: a Budapestrõl induló utasok egyetlen dubaji átszállással el tudnak érni olyan népszerû turisztikai célpontokat, mint a thaiföldi Phuket, illetve olyan üzleti célpontokat, mint Peking, Szöul, Tajpej, Tokió, vagy Sydney.

A fejlesztési tárca pedig hétfõn benyújtotta a parlamentnek a magyar és az emírségi kormány közötti légiközlekedési megállapodás kihirdetésérõl szóló törvényjavaslatot, amely alapján a szerzõdõ felek légügyi hatóságának joga van egy vagy több légitársaságot kijelölni a légijáratok üzemeltetésére. „Hiányzott a két ország között üzemelõ légijáratok mûködésének jogi támogatása. A megállapodás létrehozása az országok közötti már megkezdett és a jövõben tervezett menetrend szerinti légijáratok mûködése megkönnyítése érdekében indokolt” – olvasható a javaslat indoklásában.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!