2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A vártnál kétszer nagyobb lehet az ipari növekedésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-17 14:04:01
Csaknem 10 százalékkal nõtt az ipar teljesítménye idén májusban az elõzõ év hasonló idõszakához képest. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) részletes jelentésébõl kiderült: a feldolgozóipar szinte valamennyi ága bõvült és az ország minden régiójában növekedést mértek. A gazdaságszabályozásért felelõs államtitkár a Híradónak azt mondta: a kormány továbbra is támogatja azokat a vállalkozásokat, amelyek fejleszteni, befektetni szeretnének Magyarországon.

Érintõ képernyõt hangolnak egy speciális orvosi mûszerhez az Orion Elektronikai Kft.-nél, de gyártottak már hasonló vezérlõt hûtõkhöz és kemencékhez is. A cégnél azt mondták: ebben az évben érezhetõen megnõtt az igény a termékeik iránt. Ha ez a következõ hónapokban is így marad, akkor bõvítik kapacitásukat.

A Központi Statisztikai Hivatal is azt mérte, hogy – az elmúlt évek visszaesése után – március óta folyamatosan nõ az elektronikai termékek gyártása. Májusban 9 százalékos volt a bõvülés, amire 3 és fél éve nem volt példa.

Ez kiemelkedõ jelentõségû, hiszen az egyik legnagyobb alág a feldolgozóiparon belül. Kétszámjegyû visszaesések után március óta kezdett élénkülni a számítástechnikai alág is, annak érdekében pedig, hogy az ipar a következõ negyedévekben és években egészségesebb szerkezetben, minél nagyobb mértékben tudjon növekedni, elengedhetetlen, hogy a szektor is bõvüljön – magyarázta a Híradónak Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház vezetõ elemzõje.

Az elektronika mellett nõtt az élelmiszeripar is, több mint 5 százalékkal. Kiugró hónapot zárt a textilipar és továbbra is 20 százalék feletti a növekedés a jármûgyártásban. A feldolgozóipar szinte valamennyi ága fejlõdött, így összesen csaknem 10 százalékkal teljesített jobban az ipar idén májusban, mint egy évvel korábban.

A Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szerint ezek mára elkezdtek termelni, ennek köszönhetõ a növekedés. Glattfelder Béla kiemelte, hogy az ipar az ország minden régiójában bõvült, és Európában is kiemelkedõen teljesített. Leszögezte: a kormány a jövõben is támogatja a vállalkozások fejlõdését.

Szeretnénk olyan új ipari beruházásokat és kapacitásokat támogatni, amelyek ezt a gazdasági növekedést, az ipari termelés bõvülését hosszabb távon is fenntarthatóvá teszik – jelentette ki Glattfelder Béla belgazdaságért felelõs államtitkár.

Ezzel pedig tovább bõvülhet a foglalkoztatás is. Elemzõk szerint a mostani folyamatok azt vetítik elõre, hogy az ipar növekedése kétszer akkora is lehet év végére, mint ahogyan azt még az év elején várták, vagyis az 5-6 százalék helyett meghaladhatja a 10 százalékot.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!