2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Bezár a Nokia komáromi gyáraForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-21 09:43:17
A Microsoft bezárja a Nokia komáromi gyárát, amely mintegy 1800 munkavállalót foglalkoztat jelenleg, és amelynek kapacitása egy ideje kihasználatlan - közölte a cég csütörtökön az MTI-vel. Akciótervet dolgozott ki a kormány.

Hozzáteszik, hogy a helyi jogszabályoknak megfelelõen tárgyalásokat kezdeményeznek a munkavállalói érdekképviseletekkel. Felelõs vállalat lévén minden tõlünk telhetõt megteszünk, hogy a terv által érintett munkatársak számára támogatást és tanácsokat adjunk az új lehetõségek felkutatásához - áll a Microsoft közleményében.

Ugyanakkor megjegyzik azt is, hogy a Microsoft továbbra is elkötelezett marad Magyarország iránt. Továbbra is folytatjuk az ország társadalmát és gazdaságát érintõ beruházásainkat - írja a cég, hozzátéve: a Microsoft már több mint 20 éve megbízható partnere a magyar kormánynak, egy új típusú ICT uralta világban, a Microsoft Magyarország megújításán dolgozik biztonságos és innovatív eszközei és szolgáltatásai révén.

A cégvezetés az érdekképviselet jelenlétében csütörtökön délután bejelentette a munkavállalóknak a gyár bezárását - mondta el László Zoltán, a cég helyi Vasas szakszervezeti alapszervezetének vezetõje, az üzemi tanács elnöke az MTI-nek. Ismertette: a dolgozóknak járó juttatásokról július 28-án kezdik meg az egyeztetõ tárgyalásokat. A kollektív szerzõdés több juttatást tartalmaz a munka törvénykönyvében foglaltaknál; a végkielégítés mellett cél az, hogy segítsék az álláshoz jutást - közölte László Zoltán.

A Microsoft Corporation, amely világszerte körülbelül 125 000 embert foglalkoztat, csütörtökön ismertette terveit mûködésének egyszerûsítésérõl és racionalizálásáról az egész világon, illetve a nemrégiben felvásárolt Nokia Devices and Services üzletágának a vállalat stratégiájával való összehangolásáról. A 18 ezer munkahelybõl 12 500 a Nokia Devices and Services üzletágának szinergiája és stratégiai összehangolása következtében szûnik meg.

Akciótervet dolgozott ki a kormány

A Microsoft-Nokia globális leépítési döntései miatt közös, öt elembõl álló akciótervet dolgozott ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) - közölte Szijjártó Péter, a KKM parlamenti államtitkára csütörtökön az MTI-vel.

Az államtitkár közölte: csütörtökön utasította a befektetési ügynökség vezetõit, hogy azonnal gyorsítsák fel az elõrehaladott tárgyalásokat azzal a három külföldi vállalattal, melyek Komáromban komoly munkahelyteremtéssel járó termelõ beruházást akarnak létrehozni.

A kormány emellett a Microsofttal szorosabbra fûzi a stratégiai megállapodásból fakadó együttmûködést annak érdekében, hogy Magyarország a vállalatcsoport szempontjából a jövõben egyre inkább kutatás-fejlesztési központnak számítson - tette hozzá.  Ennek jegyében megállapodtak arról, hogy a Nokia budapesti k+f központja felgyorsítja a 150 új mérnöki álláshely feltöltését.

Az államtitkár közölte továbbá, hogy meghozták a szükséges munkaügyi hivatali intézkedéseket is, így kihelyezett ügyfélszolgálatot hoznak létre, állásbörzét szerveznek valamint az új munkáltatók számára célzott támogatást nyújtanak az elbocsátott munkavállalók felvételéhez.

Végül, mivel az érintett régióban több ágazat munkaerõhiánnyal küzd, a munkavállalók pedig magas munkakultúrával rendelkeznek, képzési és átképzési munkaprogramot indítanak, amelyek lehetõvé teszik a más ágazatokban történõ elhelyezkedést - ismertette Szijjártó Péter.

Komárom minden segítséget megad

Komárom városa minden tõle telhetõ segítséget megad a Microsoft cégcsoport komáromi gyárának bezárásban érintett munkavállalóknak - közölte az önkormányzat csütörtökön honlapján. A Nokiát felvásárló Microsoft mûködésének világszintû racionalizálásával indokolta a gyárbezárást, a cég mintegy 18 ezer munkavállalót küld el világszerte.
A komáromi önkormányzat erre reagálva közölte: a céggel, a kormányzattal és az érdekképviseleti szervezetekkel folyamatosan egyeztetnek és együttmûködnek annak érdekében, hogy az elbocsátott dolgozók mielõbb a versenyszférában találjanak állást. Kiemelték, hogy a városvezetés az elmúlt idõszakban átfogó iparipark-fejlesztésbe kezdett, folyamatosan dolgoznak azon, hogy további befektetõk települjenek Komáromba, és heteken belül egy több száz fõt érintõ munkahelyteremtésrõl tudnak majd beszámolni.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!