2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Több cég is jelentkezett már a Nokia dolgozóiértForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-07-22 14:35:34
Már több cég, köztük az Apple iPhone-ját is gyártó Foxconn leányvállalata is érdeklõdik a komáromi Nokia-üzem elbocsátásra kerülõ dolgozóinak foglalkoztatása iránt - írta a Népszabadság.

A lap szombati számában azt írták, ez a leánycég, a PCE Paragon Solution Kft., amely rendelkezik termelõegységgel Székesfehérváron, és már van gyártóegysége a komáromi Nokia-gyár közelében is. A lap értesülését a cégnél megerõsítették, de részleteket nem kívántak közölni. A további érdeklõdõkrõl László Zoltán, a Vasas Szakszervezet helyi alapszervezetének vezetõje beszélt a lapnak, de õ konkrét cégeket nem kívánt megnevezni.

A Microsoft csütörtökön jelentette be, hogy bezárja az 1800 dolgozót foglalkoztató komáromi Nokia-gyárat. A lap emlékeztet arra, hogy Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a bejelentést követõen elmondta: a kormányzat a gyárbezárás következményeinek enyhítésére öt elembõl álló akciótervet dolgozott ki.

Ennek részeként az államtitkár utasította a befektetési ügynökség vezetõit, hogy azonnal gyorsítsák fel az elõrehaladott tárgyalásokat azzal a három külföldi vállalattal, melyek Komáromban jelentõs munkahelyteremtéssel járó termelõ beruházást akarnak létrehozni.

A szlovák munkahivatal is bekapcsolódna a megoldásba

A szlovák munka, szociális és családügyi hivatal (ÚPSVR) is be akar kapcsolódni a Nokia komáromi gyára bezárásának következményeként elõálló foglalkoztatási probléma megoldásába - közölte a hivatal révkomáromi kirendeltségének illetékese pénteken.

A Nokia mobil üzletágát megvásárló Microsoft, amely a következõ egy évben 18 ezer munkahelyet akar megszüntetni világszerte, csütörtökön jelentette be, hogy bezárja a Nokia komáromi gyárát, amely mintegy 1800 munkavállalót - köztük jelentõs számú szlovák állampolgárt is - foglalkoztat.

A szlovák munkahivatal azt közölte, hogy bár egyelõre hivatalos úton sem a munkáltató, sem a magyar partnerszervezetük nem értesítette õket a várható elbocsátásokról, a sajtóban megjelent információk alapján azt tervezik, hogy bekapcsolódnak a problémamegoldásba. A magyar munkaügyi hivatallal együttmûködve, átmeneti tevékenységû kirendeltséget hoznának létre a Nokia komáromi gyárában és részt vennének a tervezett állásbörze szervezésében is.

A szlovák hivatal ezen felül az elhelyezkedés segítését célzó tanácsadói szolgáltatás beindítását és más aktív helyzetmegoldó intézkedéseket is tervbe vett, ezek sorában számol az iparengedélyek kiváltását ösztönzõ anyagi segítségnyújtással is.

Helena Tarabcíková, az ÚPSVR révkomáromi irodájának szóvivõje szerint a Nokia komáromi gyárában megközelítõleg 500 szlovák állampolgár dolgozik. Ilyen magas számú potenciális új munkanélküli komoly problémákat okozhat az országos átlagnál jóval magasabb munkanélküliséggel küzdõ dél-szlovákiai régióban, konkrétan a révkomáromi járásban, amelynek munkahivatala mindössze 50 szabad munkahelyet tud kínálni az állás után érdeklõdõknek.

A révkomáromi járásban, az idén nyári adatok szerint, a munkanélküliek aránya meghaladja a 19 százalékot, ami abszolút számokban több mint tízezer álláskeresõt jelent. A révkomáromi régióban kimutatott munkanélküliségi arány közel négyszerese a pozsonyinak és jóval magasabb mint az országos átlag, amelyet idén májusban - éves szinten enyhe csökkenést jelezve - 12,8 százalék volt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!