2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Így aludjon hõségbenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-23 14:43:43
Ne tévessze meg az esõ, mindjárt újra itt a hõség és az éjszakai szenvedés. Ha Ön sem bír aludni nagy melegben, gyorsan kattintson, szuper tanácsaink vannak!

1. Az elsõ és legfontosabb dolog, hogy bármit is csinál, SOSE ALUDJON MEZTELENÜL! Logikusnak tûnik, hogy a hõmérséklet emelkedésével megszabadulunk a ruházattól. Ez nem jó ötlet, pizsama mindig kell és a legjobb, ha természetes anyagból készült. A ruha ugyanis elvezeti az izzadságot, így sokkal hûvösebbnek fogjuk érezni a testünket.

2. Hûs zuhany elalvás elõtt. Ahhoz hogy jól tudjunk aludni, az az optimális, ha a testhõmérsékletünk 0,5 fokkal lecsökken. De ne állítsa túl hidegre, mert az felpörgeti és akkor azért nem fog tudni aludni.

3. Használjon ventilátort. A ventilátor meglepõen gyorsan képes lecsökkenteni a test hõmérsékletét. Fontos, hogy ne helyezze túl közel az ágyához, mert arcüreggyulladást kaphat.

4. Lepedõ a hûtõbe. Tegye egy zsákba a lepedõt, majd elalvás elõtt 1-2 órával helyezze a hûtõbe. Ha ezzel takarózik, garantáltan el tud aludni. Extrém esetben a párnát is lehûtheti hasonló módszerrel. A gond az, hogy ez csak átmeneti megoldás, a lepedõ hamarosan felmelegszik.

5. Aludjon az alsó szinten. Ha szintes házban él és alul is van lehetõsége aludni, akkor ne habozzon, költözzön le! Még egy ötlet: ha tetõtéri ablaka van, akkor nyissa ki estére, hogy a meleg levegõ szabadon távozhasson a házból.

6. Ne aggódjon. Elalvás elõtt próbáljon meg megnyugodni, ha azt darálja a fejében, hogy “úgysem tudok majd aludni ebben a melegben”, akkor biztos, hogy nem is fog sikerülni.

7. Ne dugja ki a lábát a takaró alól. Sokan azt hiszik, hogy ha a lábfejük kilóg a takaró alól, akkor lehûlnek. Ez igaz, de csak az adott testrészre. Alvás közben a hideg láb viszont elég kellemetlen érzés lehet. Ne feledje, a felsõ részt kell hûteni, nem a lábat!

8. Külön kell aludni. Ha van másik szoba, akkor próbáljon meg megszabadulni a partnerétõl a meleg estéken. Egy emberi test 116 wattnyi hõt termel óránként!

9. Ne vacsorázzon túl késõn. A legrosszabb, ha közvetlenül elalvás elõtt vacsorázik. A teste pont alvás elõtt kezdi elégetni a kalóriákat, ami szintén hõtermeléssel jár. Az evést legalább fél órával elalvás elõtt be kell fejezni és a legjobb, ha csak egy könnyû salátát fogyaszt vacsorára.

10. Kerülje az alkoholt. Bármilyen jól esik a hideg sör, tartogassa késõbbre. Az alkohol köztudottan rossz hatással van az alvásra és ez csak fokozódik a nagy melegben. Lelassítja a test egészséges reflexeit és ezáltal sokkal nehezebben tartjuk a testhõmérsékletet.

11. Táncoljon, mint Dickens. Amikor Charles Dickens nem tudott aludni, kiszállt az ágyból és fel-alá sétált a szobában úgy, hogy közben a kezét rázta. Tudósok bebizonyították, hogy ez tényleg mûködik.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!