2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A GVH az elsõ félévben hárommilliárd feletti bírságot szabott kiForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-07-26 15:05:40
A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) az elsõ félévben 41 ügyet zárt le, ezek között a fogyasztóvédelmi jellegû ügyek voltak túlsúlyban, a kiszabott bírság pedig 3,2 milliárd forintot tett ki – közölte a versenyhatóság az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint továbbra is sok jelzés érkezett az egészségre ható készítmények, az étrend kiegészítõk, a fogyasztói csoportok megtévesztõ hirdetései, valamint az üdülési jogok értékesítésével kapcsolatban.

A GVH elõször a tavaly decemberben lezárt, az irodaszer-forgalmazók piacán feltárt kartellügyben, majd az idén májusban a transzportbeton gyártók kartellezése kapcsán fizetett informátori díjat, amelyre a versenytörvény alapján 2010 áprilisa óta van lehetõsége a hatóságnak. A díj a kiszabott bírság – az elsõ esetben 1 milliárd, míg a másodikban 2,8 milliárd forint – egy százaléka volt.

A GVH hangsúlyozta, az elmúlt félév kiemelkedõ eseménye volt a versenytörvény – a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény – módosítása. Ennek eredményeképpen a GVH korszerûbb – és a kiszámíthatóságot segítõ – jogszabályi háttérrel, a mai európai joggyakorlathoz még inkább igazodva látja el a munkáját.

A módosítások az ügyfelek számára is kedvezõ változásokat tartalmaznak. A fúziókontroll során rövidülnek a döntéshozatali határidõk, a kartellügyek gyorsabb lezárását pedig egy új jogintézmény, az egyezségi kísérlet segíti. Ez utóbbi a magyar versenyjogi szabályozásban teljesen új jogintézmény, azonban az Európai Bizottság és számos tagállami versenyhatóság már sikerrel alkalmazta. A GVH bízik abban, hogy – a jogsértõ és a versenyhatóság egyezsége után járó 10 százalékos bírságcsökkentésre figyelemmel – a jogintézmény beváltja a hozzá fûzött reményeket.

A Gazdasági Versenyhivatal – a korábbi évekhez hasonlóan – kiemelten fontosnak tartja a fúziós ügyek mihamarabbi lezárását. Az egyszerûbb ügyeket 20-25, a bonyolultabbakat pedig átlagosan 90-100 nap alatt zárja le a hivatal, korábban ezek idõtartama 103 illetve 186 nap volt. Egy neves nemzetközi intézmény (Global Merger Control Index – GMCI) értékelése szerint a fúziós eljárásoknál Magyarország – az uniós versenyhatóságok között – az élmezõnybe tartozik.

Egy konzervatív hatásbecslés alapján (ex ante impact assessment) kimutatható, hogy a fogyasztók legalább 58 milliárd forintot takarítottak meg a GVH mûködésének köszönhetõen a 2008-2012 között lezárt kartell-, erõfölényes- és fúziós eljárások nyomán. A módszert a Magyar Tudományos Akadémia, Közgazdaság-tudományi Intézetének munkatársai auditálták és megállapították, hogy megfelel a legjobb nemzetközi gyakorlatnak – áll a közleményben.

A GVH továbbra is kiemelt céljának tekinti a fogyasztók tájékozottságának, versenyjogi ismereteinek és tudatosságának a növelését, ezért júniustól Gazdasági Versenyügyi Tanácsadó Irodát nyitott öt vidéki nagyvárosban (Debrecen, Eger, Szeged, Pécs, Gyõr). Az irodák segítségével a GVH tevékenységével kapcsolatos információkat a fogyasztók és a piaci szereplõk helyben is elérhetik, emellett versenyjogi tanácsadó helyként is mûködnek az irodák.

A GVH folytatja a versenyjogi megfelelést támogató programját (www.megfeleles.hu), melyet elsõ hullámban idén nyáron, majd õsszel reklámkampányban is népszerûsít.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!