2024. május 5. Vasárnap, Györgyi.
 
Új pálinkafõzde KomádibanForrás: Cserép Imre
Utolsó módosítás: 2014-08-07 12:41:20
Új pálinkafõzde átadására került sor július 25-én Komádiban a Csokonai utca 1. szám alatt. Az átadó ünnepségen Czeglédi Zsolt a fõzde vezetõje üdvözölte a meghívott vendégeket külön Tóth Ferenc polgármestert. Minden meghívott vendégnek külön-külön személyenként is megköszönte a támogatását és azt, hogy elfogadták a meghívást és eljöttek a megnyitóra.

A polgármester az átadás elõtt a következõket mondta: - „Mindenki nevében köszönjük a meghívást és kívánunk az új létesítményhez sok szerencsét, sok fõzetõt, kulturált alkoholfogyasztót. Kívánom, hogy olyan finom pálinka legyen, mint amennyire csillog-villog ez az egész szerkezet. Mert azt hiszem, hogy ez Komádiban, (pálinkáról beszélek) unikum.” 
Az átadás után Czeglédi Zsolt a következõket mondta el. – „2013-ban adtuk be a pályázatot, Leader program keretében – Darányi Ignác Terv – ami utófinanszírozott támogatást nyert. A támogatás összege: 17. 600 000 Ft. A munkálatok – beruházás, kivitelezés kezdõpontja 2014 év elején volt. A berendezés hagyományos kisüsti pálinkafõzõ berendezés. A cefrézõ üstön 1 db. pisztóriusz tányér, valamint a finomító üstön egy finomító oszlop található, melyek a pálinka minõségét, aroma, íz- és illatvilágát erõsen elõsegítik. A fûtési rendszer gõzfejlesztõ, megújuló energiával (biomassza) mûködõ kazánnal történik. Az üstök és a csövezések vörösrézbõl vannak, duplafalúak, a cefrével a gõz nem találkozik. A pontos középpárlat (pálinka) elválasztását segíti a rendszerbe beépített leválasztó modul és próba csap, mely lehetõvé teszi az érzékszervi vizsgálatot, ami garanciája a kiváló minõségû pálinka készítésének. A pálinkafõzõ rendszer úgy lett kialakítva, hogy az teljes egységet alkot, minden zárt rendszert képez. Úgy, mint a cefre bejuttatása az elõmelegítõ tartályba, a fõzés után a cefre moslék kijuttatása egy zárt fém tartályba, amely folyamatosan ürítve lesz. Így ez a legkevesebb környezetszennyezéssel jár. A hûtési rendszer pedig föld kollektor elhelyezésével van megoldva, mely a hûtõrõl lejövõ meleg vizet, a föld állandó hõmérséklete (10-12 Celsius fok) hûti, és ez által kerül vissza a hûtõ rendszerbe. Ez költség és energia hatékonyságú, valamint nem utolsósorban környzettudatos megoldás, mert a szûkösen rendelkezésre álló vizet nem pazaroljuk. Az országban nagyon sok pálinkafõzde mûködik, de olyan, ami olyan hûtési megoldással rendelkezik, mint az átadott, csak néhány fõzde rendelkezik. Üzembe helyezés július 31-én lesz. Rajtam kívül még két fõzõmester dolgozik. A bérfõzõket augusztus 1-tõl várjuk. A fõzetés díja 700. Ft./ liter.”

Cserép Imre
tudósító

/Fotók: - Cserép Imre/

Galéria
Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!