2024. április 27. Szombat, Zita.
 
A fizetés mellé százezrek nyelvpótlékraForrás: Haon
Utolsó módosítás: 2009-09-18 14:43:42
Milliós fizetésük mellett még több százezer forint nyelvpótlékot is felvesznek az állami cégek vezetõi.

-ezt derítette ki a RTL Klub Házon Kívül címû mûsora.

 

A Magyar Posta vezérigazgató helyettese például 2 millió 600 ezer forintos fizetésén túl havonta 520 ezer forint nyelvpótlékot is kap - csak azért, mert van nyelvvizsgája. A munkajogász szerint a nyelvpótlék nem jár a vezetõknek, de adható.

Az állami és önkormányzati cégek nyilvánosságra hozott fizetési listáin több helyen is szerepel a nyelvpótlék a vezetõi juttatások között. A Magyar Posta vezérigazgató-helyettese, Szivi László például havonta 520 ezer forintot kap nyelvpótlékként, a 2.550.000 forintos fizetése mellé. A Magyar Posta értékesítési igazgatója pedig a havi 1.250.000 forintos fizetése mellett 250 ezer forint nyelvpótlékot kap.
Tomecskó Tamás, a cég szóvivõje nem kívánt nyilatkozni: a Postánál csak annyit közöltek, hogy azok kapnak pótlékot, akik nemzetközi tárgyalásokon képviselik a céget.

A Concordia közraktár vezérigazgató-helyettese, Birkás Zoltán havi 845.500 forintos fizetése mellé 126.825 forint nyelvpótlékot kap. A cég szûkszavú közleménye szerint a munkavállalók - így a vezérigazgató-helyettes - fizetését az érvényben lévõ kollektív szerzõdés és az egyedi munkaszerzõdések szabályozzák.

Bródy János munkajogász szerint nem törvénysértõ, hogy nyelvpótlékot kapnak a vezetõk, de adni nem kötelezõ. "A munka törvénykönyve kifejezetten nyelvpótlék elõírását nem tartalmazza, tehát a törvény alapján nyelvpótlék a munkaviszonyban álló személyek részére nem jár" - mondta a jogász.

Fazekas Zsolt, a Hill International fejvadászcég ügyvezetõje a Házon Kívülnek azt mondta: "vállalati szférában nyelvvizsga pótlékot 20 éve nem fizetnek. Tehát nagyjából a rendszerváltással szûnt meg ez a jogosultság, hiszen ha egy pozícióhoz szükség van nyelvtudásra, akkor fel se vesznek másképp embert, ha meg nem, akkor minek fizetnének nyelvvizsga pótlékot."

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!