2024. május 2. Csütörtök, Zsigmond.
 
Mit tegyünk, ha dörög és villámlik?Forrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-04 11:40:53
Bárkivel elõfordulhat, hogy szabadtéri programját váratlanul keresztülhúzza egy hirtelen kialakuló, égzengéssel és villámlással kísért heves zivatar. Mit tehetünk ilyenkor, hogy a lehetõ legnagyobb biztonságban vészeljük át a vihart?

Magyarországon a május közepétõl augusztus végéig tartó idõszakban a legtöbb a villámlás. A következõ napokban, fõleg vasárnaptól az országban bárhol várható zápor-zivatar.

A villámok nagy energiájú természetes elektromos légköri kisülések, amelyek áramerõssége a 20-30 ezer ampert, sõt extrém esetben ennek tízszeresét is elérhetik. Bár annak valószínûsége, hogy valaki egy adott évben villámcsapást szenved, mindössze 1 az 500 ezerhez, mégis léteznek olyan tényezõk, amelyekkel kihívhatjuk magunk ellen a sorsot – figyelmeztetnek az Amerikai Járványügyi Központ szakemberei.

A statisztikák szerint évente körülbelül kétezer embert ér villámcsapás világszerte (Magyarországon ez a szám 20-40 körülire tehetõ). Az esetek negyede halálos kimenetelû: legtöbbször nyílt területen sportoló, például futó vagy biciklizõ emberek válnak villámcsapás áldozatává. A villámcsapás következményei még abban az esetben is rendkívül súlyosak, ha az illetõ túléli, így érdemes minden tõlünk telhetõt megtenni azért, hogy ez ne fordulhasson elõ – olvasható a cikkben.
Ha más nincs, üljünk be az autóba

Ha az idõjárási elõrejelzésekbõl tudjuk, hogy a tervezett szabadtéri esemény idõpontjában zivatar várható, halasszuk el a programot. Ha mégis kint vagyunk, amikor kitör a vihar, húzódjunk be egy biztonságos (lehetõleg nem beton) épületbe, vagy ha más nincs, akkor az autóba: húzzuk fel az ablakokat, csukjuk be az ajtókat és így várjuk meg a zivatar végét. Az autó azért jó megoldás, mert a fémbõl készült karosszéria Faraday-kalitkát képez, így ha bele is csap a villám, az utastérbe nem jut be az áram.
Ne feküdjünk a talajra, jöjjünk ki a vízbõl

Ha a villámlás biztonságos menedéktõl távol, nyílt terepen ér bennünket, az alábbiakat mindenképpen tartsuk szem elõtt. Ha fürdõzés közben csap le a vihar, azonnal jöjjünk ki a vízbõl, mert a víz vonzza a villámokat (és az áramot is kitûnõen vezeti).

Ne keressünk fa alatt menedéket, különösen, ha az a fa sík terepen, magányosan áll. Szintén kerüljük a fémbõl vagy betonból készült objektumokat (antennákat, villanyoszlopokat), sõt ha éppen bicikliztünk mielõtt a vihar kitört, a biciklinket is magunktól távol állítsuk le. Tilos villámláskor nyílt területen a talajra feküdni! Ehelyett inkább összezárt lábfejjel leguggolva várjuk meg a zivatar végét.
Otthon sem árt az óvatosság

Bár a villámokkal kísért zivatarokat célszerû beltérben átvészelni, a masszív épületek sem feltétlenül jelentenek tökéletes biztonságot (a statisztikák szerint a villámlás okozta sérülések közel harmada beltérben történik). Ezért viharban ne álljunk az ablakok vagy a fal közelébe – fõként a betonból készült padozat vagy falak jelentenek kiemelt kockázatot. Lehetõleg ne folyassuk a vizet villámláskor, és ne használjuk se a vezetékes telefont, se pedig az elektromos berendezéseket.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!