2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Párás meleggel indult a hónapForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-08-12 18:46:29
Többször intenzív esõ öntözte a földeket, de közel sem egyenletes eloszlásban.

Augusztus elsõ tíz napját alapvetõen meleg nyári idõ jellemezte, szinte folyamatosan 30 Celsius-fok körüli csúcshõmérséklettel. Sokfelé hullott csapadék is, melynek lokális jellege miatt ismét nagy volt a különbség az egyes területek csapadékösszegei között.
Enyhe éjszakák

A hónap elsõ dekádjának 22,5-23,8 Celsius-fok közötti átlaghõmérséklete kissé meghaladta az ilyenkor szokásos értékeket. A kimondottan enyhe, 15-20 fokos éjszakákat követõen általában 28-33 fokig melegedett napközben a levegõ. Észak-Tiszántúl legnagyobb részén tíz napból 6-7 napon érte el a hõmérõ higanyszála a 30 fokot, ennyi volt tehát az idõszak hõségnapjainak száma. A térségben a legmelegebbet másodikán mértük, akkor több helyen is megközelítette a hõmérséklet a 35 fokot, sõt, Tisztaberek mérõállomáson egészen 35,1 Celsius-fokig kúszott a hõmérõ higanyszála.

A kiegyenlítetten magas hõmérsékletekhez a Kárpát-medencét kitöltõ páradús légtömegek hatására magas légnedvesség is társult. A relatív páratartalom napi közepes értéke általában 75-85 százalék között alakult, hajnalonként azonban több ízben vált párássá a levegõ, 95 százalék feletti légnedvességi értékekkel. Jóllehet, az idõszak (átlagosan 90 órát is elérõ) napfényes óraszáma meghaladta az évszakos normálértékeket, a magas légnedvesség – gazdasági növényeinkre gyakorolt jótékony élettani hatása mellett – önmagában is jelentõsen növelte növényi kórokozók fellépésének esélyét.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!