2024. április 28. Vasárnap, Valéria.
 
Júniusban 11,3 százalékkal nõtt az ipari termelésForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-13 13:46:27
Júniusban 11,3 százalékkal nõtt az ipari termelés volumene az egy évvel korábbihoz képest, a szezonálisan és munkanaphatással is kiigazított adatok szerint 1,8 százalékkal haladta meg a májusit - erõsítette meg a részletes adatok alapján az egy héttel ezelõtt kiadott elõzetes számokat a Központi Statisztikai Hivatal.

Ebben az évben júniusban - március és május után - már harmadszor mutatott két számjegyû növekedést az ipari termelés volumene.

A hivatal jelentése szerint a növekedést júniusban már nemcsak a jármûgyártás és a hozzá kapcsolódó beszállítói ágazatok táplálták, hanem az élelmiszeripar és az elektronikus fogyasztási cikkeket elõállító cégek teljesítménye is.

Júniusban az ipari export éves növekedése 15,1 százalékosra gyorsult a májusi 10,9 százalékról, a belföldi eladások 8,4 százalékkal nõttek az elõzõ havi 4,6 százalékot követõen.

9,8 százalékkal emelkedett az építõipari termelés

Az építõipar termelése a kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezõvel kiigazítva egyaránt 9,8 százalékkal volt magasabb júniusban az egy évvel korábbinál. Mindkét építményfõcsoport termelése növekedett, az épületeké 2,4, az egyéb építményeké 18,0 százalékkal - jelentette a KSH.

Az építõipari termelés másfél éve tartó növekedése a korábbi hónapokban megfigyelt nagyarányú bõvüléshez képest kisebb mértékû volt júniusban. Ezt részben az épületek szerkezetépítését végzõ vállalkozások termelésének a tavaly júniusi magas bázishoz viszonyított visszaesése okozta, de az út- és vasútépítést végzõ szervezetek termelésének növekedése is kisebb mértékû volt, mint az elmúlt néhány hónapban - közölte a KSH.

Szezonálisan és munkanappal kiigazítva a termelés volumene 7,5 százalékkal alacsonyabb volt a májusinál.

Az év elsõ hat hónapjában a termelés 22,8 százalékkal bõvült 2013 azonos idõszakához mérten.

A két építményfõcsoport közül az egyéb építmények jelentõs, 18,0 százalékos júniusi növekedése a korábbi hónapokhoz hasonlóan a vasút-felújítási és útépítési munkák, valamint a közmûfejlesztések eredménye.

A szezonálisan kiigazított indexek alapján az épületek építése 8,4, az egyéb építményeké 1,4 százalékkal alacsonyabb volt az egy hónappal korábbihoz viszonyítva. Az építõipar ágazatai közül az épületek építése ágazat termelése - az épületépítési projekt szervezése és az épületek szerkezetépítése - júniusban 15,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbi magas bázistól. Az egyéb építmények ágazat termelése 21,6 százalékkal emelkedett.

Az építõipari termelés több mint kétötödét adó speciális szaképítés ágazat termelése 18,3 százalékkal nõtt tavaly júniushoz képest. A júniusban kötött új szerzõdések volumene 14,3 százalékkal kisebb volt az elõzõ év azonos idõszakinál. Ezen belül az épületek építésére kötött szerzõdések volumene jelentõsen, 30,5 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól. Az egyéb építmények építésére vonatkozó új szerzõdések volumene 2,5 százalékkal volt kisebb az elõzõ évinél.

Az új szerzõdések júniusi visszaesése ellenére az építõipari vállalkozások június végi szerzõdésállományának volumene 57,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az épületek építésére vonatkozó szerzõdéseké 9,0 százalékkal kisebb, az egyéb építményeké 84,2 százalékkal magasabb volt, mint 2013 június végén.

Az építõipar termelõi árai az év második negyedévében az elõzõ év azonos idõszakához viszonyítva 2,3 százalékkal emelkedtek. Az épületek építése ágazatban 3,0, az egyéb építmények építése ágazatban 2,7, a legnagyobb súlyú, speciális szaképítés ágazatban pedig 1,7 százalékkal nõttek az árak.

Az egyes építményalcsoportokban az áremelkedés 1,8 és 3,6 százalék között szóródott - közölte a KSH. Az elõzõ negyedévinél az építõipar árai 0,5 százalékkal voltak magasabbak.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!