2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
A legendás magyar csatahajó a Parlament elé kerültForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-08-20 13:29:09
Átadták a Lajta Monitor Múzeumhajót a Parlament északi részénél kialakított kikötõben. Az egykori hadihajón Hende Csaba honvédelmi miniszter azt hangsúlyozta, hogy a Lajta "végleg kiköthet méltó helyén, és tovább szolgálhatja a nemzet ügyét".

Hende Csaba úgy fogalmazott: elhoztuk a Lajta Monitort ide, a nemzet fõterére, hogy az elsõ világháború kirobbanásának centenáriumi esztendejétõl a Parlament elõtt kikötve beszéljen a múltról. Beszéljen egy nemzedékrõl, amely háborúba ment a haza védelmében és teljesítette a kötelességét a legnehezebb és legveszedelmesebb idõkben.

Arról a nemzedékrõl, amelynek meg kellett tapasztalnia, hogy minden erõfeszítése ellenére az ország elvesztette a nagy háborút - emelte ki a miniszter, hozzátéve: nemcsak a háborút vesztette el, hanem a trianoni békeszerzõdésben Szent István országának kétharmad részét és honfitársaink harmadát is. A miniszter a Lajta Monitort nagyszerû technikai vívmánynak nevezte, amely építésekor a világ egyik legkorszerûbb hadihajója volt. Egyszerre hirdette mérnökeinek nagyszerûségét, a rajta dolgozók kiválóságát és a Monarchia erejét - mondta a miniszter. A megújult Lajta Monitor egy erõs Magyarország hajója. Az erõs Magyarországé, amely figyel a múltjára, hogy értse a jelent és birtokba vehesse a jövõt. Egy erõs Magyarországé, amelyben együtt tudnak dolgozni a közös ügyért az Országgyûlés és a honvédség intézményei a civilszervezetekkel - minden, a közösségért tenni kész jóakaratú emberrel - fogalmazott Hende Csaba.



Kovács Vilmos, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka beszédében kiemelte: a Lajta Monitor történelmünk, hadtörténelmünk egyik legjelentõsebb hajója, amely 1871-ben készült, és több mint ötven évig szolgálta a magyar flottillát. A kis oldalmagasságú, széles testû, lövegtornyos páncélozott hadihajók a gyûjtõnevüket az amerikai polgárháború idején épített, 1862-ben vízre bocsátott USS Monitor elnevezésû hajóról kapták. Haditechnikai újításai annyira beváltak, hogy az egész világon alkalmazni kezdték õket. Európában az angolok után másodikként az Osztrák-Magyar Monarchia építtetett ilyeneket. Ezek közül az elsõ kettõ, kifejezetten folyami használatra kifejlesztett hajó a Maros és a Lajta volt. A hajótípusból mindössze kilenc maradt fenn az egész világon. A mûemléki védettségû Lajta Monitor a legrégebbi úszóképes hadihajó az Osztrák-Magyar Monarchia idejébõl.

A Lajta Monitort 1871. május 17-én Leitha néven bocsátották vízre Újpesten, 1872-ben állt szolgálatba a Dunai Flottillánál, elsõ hadi bevetése 1876-ban, Belgrádnál volt. Végigharcolta az elsõ világháborút, majd 1919-ben már magyar néven, Lajta Monitorként vett részt a Tanácsköztársaság ideje alatti harcokban. 1920-ban a hajót a trianoni békeszerzõdés után Magyarországnak ítélték azzal, hogy a továbbiakban csak fegyverzet nélküli polgári vízi jármûként alkalmazható. Margitay-Becht András amatõr hajózástörténész kezdeményezésére a hajót 1992. november 11-én védetté nyilvánították, 1993-ban már ismét Lajta néven került - állami tulajdonban maradva - a Hadtörténeti Intézet és Múzeumhoz. Felavatásának 125. évfordulóján, 1996-ban Budapesten állították ki, lövegtornyában alkalmi kiállítás nyílt a mûszaki-technikai matuzsálem történetérõl. Az 1887-es állapotában újjászületett Lajta Monitor Múzeumhajót 2010. augusztus 20-án újrakeresztelték és a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tûzszerész és Hadihajós ezred tiszteletbeli zászlóshajójává nyilvánították.



A Tudományos Ismeretterjesztõ Társulat Hajózástörténeti, Modellezõ és Hagyományõrzõ Egyesülete (TIT HMHE) a honvédelmi kormányzat felkérésére a Zoltán Gõzös közhasznú alapítvánnyal, valamint a Császári és Királyi Duna-flottilla Hagyományõrzõ Egyesülettel együtt állította össze a múzeumhajón látható kiállítást. A múzeumhajó megnyitását jelképezõ szalagot Hende Csaba és Latorcai János (KDNP), az Országgyûlés alelnöke vágta át. A tatlobogó felvonása után Hende Csaba az 1914. augusztus 12-én a Lajta fedélzetén elsõként hõsi halált halt Huj János halálának 100. évfordulója és a hadihajós hõsi halottak emlékére a hagyományoknak megfelelõen koszorút bocsátott a vízre, amelyet katonai hajók díszsortüze kísért.

Az ünnepségen részt vett, mások mellett, Benkõ Tibor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar Fõnöke, Boross Péter, volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke, Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója, több tábornok, valamint az Elsõ Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság több tagja. Az Antall József rakpartnál lehorgonyzott történelmi jelentõségû hadihajó az Országház Látogatóközpontjának része. A folyami hajó több mint 100 millió forintos rekonstrukciója európai uniós forrásból valósult meg.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!