2024. május 12. Vasárnap, Pongrác.
 
Önkormányzat 2014 – Emlékkártyát kapnak az elõször választókForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-18 19:32:28
Emlékkártyát kapnak a Nemzeti Választási Irodától (NVI) azok a választók, akik a májusi európai parlamenti (EP-) választás óta váltak nagykorúvá, azaz választópolgárrá – közölte Listár Dániel, az NVI kommunikációs fõosztályának vezetõje az iroda keddi sajtótájékoztatóján.

Mint mondta, 41 ezer fiatal számára készül el a bankkártya méretû plasztiklap, amelyet október 12-én, a szavazás napján vehetnek át a szavazóhelyiségekben.

A plasztikkártya egyik oldalán “Emlékül az elsõ választónak” és az “Önkormányzati választás 2014″ felirat szerepel Magyarország térképével, a megyehatárokkal, valamint a megyék és a fõváros címerével.

Az emlékkártya hátlapján két idézetet helyeztek el, az egyik a helyi önkormányzatokról szóló 2011. évi CLXXXIX. törvénybõl származik: “Az Országgyûlés elismeri és védi a helyi választópolgárok közösségének önkormányzáshoz való jogát”. A másik idézet a Helyi Önkormányzatok Európai Chartájából származik: “…a helyi önkormányzatok minden demokratikus rendszer egyik alapintézményét képezik.”

A fõosztályvezetõ utalt arra, hogy az április 6-ai országgyûlési választáson nem kaptak ajándékot az elõször választók, akik akkor sokkal többen, mintegy 400 ezren voltak. Az NVI akkor a Facebookon kvízjátékot hirdetett nekik, amelyen a fiatalok értékes mûszaki eszközöket nyerhettek.

Az országgyûlési és EP-voksolás között 15 ezer fiatal vált nagykorúvá, õk a szavazóhelyiségekben egy kék plasztikkártyát kaptak emlékül. A kártya egyik oldalán az “Emlékül az elsõ választóknak 2014″ felirat szerepelt a magyar címerrel és uniós sárga csillagokkal, míg a hátlapján egy idézet volt Magyarország Alaptörvényébõl, a Nemzeti hitvallásból.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!