2024. április 27. Szombat, Zita.
 

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke szerint indokolt a nyomtatott és az internetes sajtótermékeknek a választási kampányban betöltött szerepével kapcsolatos eddigieknél részletesebb szabályozása.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke szerint indokolt lenne, hogy ne a népszámlálás adataihoz kössék, mely településeken tartható nemzetiségi választás.

Kedd délután 16 órakor lejár a határidõ az önkormányzati választáson indult jelölteknek és jelölõszervezeteknek arra, hogy eltávolítsák a kampány idõszakában közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

Három választási eljárás fut egymással párhuzamosan még a héten: vasárnap tartják az önkormányzati választás megismételt szavazásait 11 településen, eközben az október 12-i választás eredménytelensége miatt 23 esetben idõközi választást is kell tartani, és még tart a november végi újpesti idõközi országgyûlési választás eljárása is.

Megalakult a Magyarországi Görögök Országos Önkormányzata, a szervezet közgyûlése kedden tartotta alakuló ülését.

A héten kézbesítik az érintett 42 ezer választópolgárnak a november 9-ére kitûzött, megismételt önkormányzati választásról szóló értesítõt.

Nem volt több jogorvosat az október 12-ei választás után, mint korábban, de amíg korábban a kampánycsendsértések miatt érkeztek jellemzõen a kifogások, most az eredmények ellen – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Jogerõssé vált a hevesi önkormányzati választás eredménye, miután a Debreceni Ítélõtábla helybenhagyta a megyei területi választási bizottságnak (tvb) az új szavazás kiírását kérõ beadványokat elutasító határozatait – tájékoztatta Heves megye aljegyzõje, a területi választási iroda kommunikációért és médiakapcsolatokért felelõs tagja hétfõn az MTI-t.

Hétfõn 16 órakor lejár a határideje annak, hogy a sajtótermékek kiadói megküldjék az önkormányzati és nemzetiségi választás kampányában közzétett politikai hirdetésekrõl szóló beszámolójukat az Állami Számvevõszéknek (ÁSZ).

Kedden adja át az október 12-i nemzetiségi választáson országos önkormányzati mandátumot szerzett képviselõknek a megbízólevelet Patyi András, a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke.

Megállapította a múlt vasárnapi országos nemzetiségi választás eredményét a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdai ülésén.

Az újraválasztott fõpolgármester szerint a vétójog a polgármestereket is védené.

Három hetük van az önkormányzati és nemzetiségi választáson induló jelölteknek és jelölõszervezeteknek, hogy eltávolítsák a kampány idõszakában közterületeken elhelyezett plakátjaikat.

A vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi választás 96 eredményét támadtak meg csütörtök délig: 23 településen a polgármester-választás, 17 településen az egyéni listás választás, 16 település 49 egyéni választókerületében a képviselõ-választás, továbbá egy megyei közgyûlés, valamint hat települési nemzetiségi választás eredménye ellen érkezett jogorvoslati kérelem – derül ki a Nemzeti Választási Iroda adataiból.

Hét településen alakult ki szavazategyenlõség a polgármester-jelöltek között, így ott egyelõre nincs megválasztott polgármester – mondta Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke hétfõi, budapesti sajtótájékoztatóján.

A legidõsebb is szavazott2014-10-14 08:20:50

Pocsaj legidõsebb lakója, Vasók Sándorné Zsófi néni, aki nemrégiben töltötte a 95. életévét, közeli hozzátartozójával ment el szavazni.

Este 7 órakor valamennyi szavazókörben befejezõdött a szavazás, lényegében rendben folyt a voksolás – jelentette be Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke vasárnapi, a Nemzeti Választási Központban tartott sajtótájékoztatóján.

Ismét Muraközi István (FIDESZ-KDNP) Berettyóújfalu polgármestere a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint, a szavazatok 100 százalékának összesítése után (az eredmény nem végleges).

A 82 megyei település többségében független jelöltek indultak.

Szabad kampányolni a közterületeken a vasárnapi önkormányzati választáson a szavazás ideje alatt is, kivéve a szavazóhelyiségek körüli, 150 méteres sugarú területeket. A választási törvényben meghatározott területi korlátozás azonban nem vonatkozik a 150 méteren belüli magánterületekre.

Egy gázkazán ellenõrzése miatt fellépõ rövid áramszünet okozott „rendkívüli eseményt” a komádi 6. számú választókörben – jelentette a helyi szavazatszámláló bizottság. Mindez persze nem zavarta meg különösebben a voksolást.

A rendõrség közterületi szolgálatát a választás napján úgy kell megszervezni, hogy a szavazóhelyiséget érintõ segítségkérés esetén az elsõ járõr 15 percen belül megérkezzen a helyszínre.

A választásra jogosultak 34,76 százaléka, 83.778 szavazó járult az urnákhoz a vasárnapi nemzetiségi önkormányzati választásokon 13 óráig a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai szerint.

Sikeres volt az informatikai rendszer keddi fõpróbája, az infrastruktúra hibátlanul mûködött – mondta Deményné Kertész Krisztina, a választási informatikai rendszerért felelõs IdomSoft Zrt. vezérigazgató-helyettese budapesti sajtótájékoztatóján.

Az átjelentkezés és a nemzetiségi regisztráció lehetõségérõl érdeklõdnek a legtöbben a Nemzeti Választási Iroda (NVI) központi Választási Információs Szolgálatánál (VISZ), naponta több mint ötven választópolgár keresi meg telefonon vagy e-mailben a szolgálatot.

« 1. oldal »  Következő »