2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Önkormányzat 2014 - NVB-elnök: indokolt a választási kampánnyal kapcsolatos szabályozás pontosításaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-12-02 10:55:31
A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elnöke szerint indokolt a nyomtatott és az internetes sajtótermékeknek a választási kampányban betöltött szerepével kapcsolatos eddigieknél részletesebb szabályozása.

Patyi András a parlament honlapján olvasható, az önkormányzati választás tapasztalatairól szóló, hétfõn közzétett beszámolójában azt írta: a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásának kampányidõszaka alatt a médiának a kampányban betöltött szerepével kapcsolatos jogorvoslatok több, a szabályozásban rejlõ problémára is rávilágítottak.

Emlékeztetett rá: a választási eljárási törvény szerint a médiának a kampányban való részvételét érintõ kifogások esetében a kérelmezõnek meg kell jelölnie, vagy lehetõség szerint csatolnia kell a törvénysértés bizonyítékául szolgáló mûsorszámot vagy médiatartalmat, de a kifogásban megjelölt mûsorszámot az illetékes választási bizottság - ha szükséges és a kérelmezõ nem csatolta - hivatalból szerzi be.

Patyi András felhívta a jogalkotó figyelmét arra, hogy a jelenlegi szabályozás a választási bizottság számára csak a mûsorszám beszerzését írja elõ. A bizottsági elnök indokoltnak tartja a jogszabály olyan pontosítását, hogy az a médiatartalom, azaz a hirdetés/reklám beszerzésének kötelezettségét is elõírja a választási szerveknek. Javasolta, hogy a jogalkotó szabályozza azt is, hogyan kell eljárniuk a választási bizottságoknak abban az esetben, ha a médiatartalom-szolgáltató nem tesz eleget vagy nem határidõben tesz eleget a bizottság felhívásának.

Az NVB elnöke kitért arra is, hogy a testület álláspontja szerint az internetes sajtótermék esetében nem az észlelés, hanem a sérelmezett cikk közzétételének idõpontjától nyílik meg a háromnapos határidõ a kifogás benyújtására. A testület szerint ugyanis ha nem így járnának el, akkor akár az 50 napos választási kampány teljes idõtartama alatt lehetne újra és újra jogorvoslati kérelmet benyújtani ugyanazzal az internetes tartalommal kapcsolatban. Patyi András emlékeztetett rá, hogy a Kúria a fentiekkel ellentétes álláspontot fogalmazott meg.

Az NVB elnöke utalt arra, hogy az NVB minden esetben a döntéseit felülbírálni jogosult bíróság, a Kúria legutolsó döntésében kialakított jogi álláspont szerint jár el, de mivel az internetes sajtótermékek a választási kampányban egyre meghatározóbb szerepet töltenek be, megítélése szerint indokolt lenne a kérdés részletes, egzakt, törvényi szintû szabályozása.

A bizottsági elnök szerint indokolt lenne a jogorvoslatok esetében olyan "kisegítõ" szabály megalkotása is, amely kezeli azt a helyzetet, ha a választási bizottság nem a megfelelõ szervnél nyitja meg a jogorvoslat lehetõségét. Az önkormányzati választás során ugyanis többször elõfordult, hogy az alsóbb szintû választási bizottság téves tájékoztatást adott a jogorvoslati útról.

Az NVB elnöke javasolja azt is, hogy az Országgyûlés által választott tagokhoz hasonló mértékû tiszteletdíjban részesüljenek a testületnek a frakcióval rendelkezõ pártok által megbízott tagjai is.

Patyi András azzal indokolta javaslatát, hogy a jelenlegi választott tagok mellett minden megbízott tagnak jelentõs választásszakmai tapasztalata és majdnem mindegyiküknek jogi egyetemi végzettsége is van.

Mint írta, a megbízó parlamenti pártok mögött meghúzódó jelentõs társadalmi támogatottság és a két választási ciklus között végzett folyamatos szakmai munkavégzés megítélése szerint indokolttá teszi, hogy a bizottság megbízott tagjai is a választott tagokhoz hasonló tiszteletdíjban részesüljenek.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!