2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Önkormányzat 2014 – Még egy hétig lehet delegáltakat bejelenteni a választási bizottságokbaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-19 13:30:16
Az októberi önkormányzati választáson induló jelölteknek még egy hetük van arra, hogy tagokat delegáljanak az ország mintegy 11 ezer szavazatszámláló bizottságába. A delegálás elsõsorban a jelöltek és a jelölõszervezetek érdeke, mert így saját embereiken keresztül gyõzõdhetnek meg a választás tisztaságáról.

A jogszabály szerint a választási bizottságoknak – a választott tagokon felüli – további egy, illetve két tagját a választókerületben jelöltet, listát állító jelölõszervezet vagy a független jelölt bízza meg.

A szavazatszámláló bizottságba, az egy szavazókörös településen pedig a helyi választási bizottságba két-két tagot lehet delegálni.

Két tagot küldhet a szavazatszámláló bizottságba az egyéni listás vagy egyéni választókerületi képviselõjelöltet, polgármesterjelöltet, fõpolgármester-jelöltet, illetve kompenzációs, fõvárosi kompenzációs és megyei listát állító jelölõszervezet, továbbá a független jelölt.

A helyi választási bizottságba egy tagot delegálhat az egyéni listás vagy egyéni választókerületi képviselõjelöltet, valamint a polgármesterjelöltet állító jelölõszervezet, illetve a független jelölt.

A területi választási bizottságba egy tagot küldhet a megyében listát állító jelölõszervezet, a Fõvárosi Választási Bizottságba ugyancsak egy tagot delegálhat a fõpolgármester-jelöltet és fõvárosi kompenzációs listát állító jelölõszervezet, valamint a független fõpolgármester-jelölt.

A Nemzeti Választási Bizottságba a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásán nem lehet tagot delegálni.

A közösen jelöltet, illetõleg listát állító szervezetek együttesen jogosultak tagot megbízni a választási bizottságba.

A választási bizottságok megbízott tagjait szeptember 26-án 16 óráig a választási bizottság elnökénél, a szavazatszámláló bizottság megbízott tagjait a helyi választási iroda vezetõjénél kell bejelenteni. Megbízott tag csak az lehet, aki a választáson jelöltként indulhat, ugyanakkor a megbízott tagnak nem kell a választókerületben (helyi választási bizottság mûködése esetén a településen) lakcímmel rendelkeznie.

A jelölõszervezeteknek, független jelölteknek érdekük, hogy valamennyi választási szervbe delegáljanak tagot, mivel így saját megbízottjaikon keresztül gyõzõdhetnek meg a választás tisztaságáról, ellenõrizhetik azt, és részt vehetnek az esetleges jogviták eldöntésében.

A választási bizottságokban ülõ választott és megbízott tagoknak azonos jogaik és kötelezettségeik vannak. A párt által megbízott tag a bizottság rendelkezésére álló valamennyi információt megismerheti. A tevékenysége során tudomására jutó személyes adatokat azonban sem az õt megbízó pártnak, sem másnak nem adhatja ki.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!