2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
Kormánybiztos: Az orosz szankciók nem érintik a paksi beruházástForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-09-22 11:36:02
A paksi bõvítésrõl szóló magyar-orosz keretmegállapodás nevesít ugyan egy bankot, mely szerepel egy szankciós listán, de nem olyan értelemben, mely érinthetné a beruházást – jelentette ki Aszódi Attila az atomerõmû teljesítményének fenntartásáért felelõs kormánybiztos.

Aszódi Attila szerdán az M1 Ma reggel címû mûsorában azt mondta: jelenleg Magyarországnak két keretmegállapodása van Oroszországgal. Az egyik szerint a két ország együttmûködik az atomenergia békés célú felhasználása területén és a paksi atomerõmû teljesítményének hosszútávú fenntartásán. A másik megállapodás arról szól, hogy ehhez az orosz állam maximum 10 milliárd eurónyi hitelt biztosít. A megállapodás nevesít bankot, mely szerepel ugyan egy szankciós listán, de nem olyan értelemben, mely érinthetné a paksi beruházást – húzta alá a politikus.

„A jelenlegi szankciók nem érintik a paksi blokkok építését. Jelenleg a részletek tárgyalásánál tartunk. Az elsõ forráskihelyezés a jövõ évben lenne aktuális” – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy ha a jelenlegi szankcióknál marad az Európai Unió, akkor sem fogja a jövõben sem érinteni a projektet.

Magyarország számára kifejezetten érzékeny, hogy a mezõgazdasági területen a szankciók életbe léptek, de Aszódi Attila biztos abban, hogy a magyar politika az unióban mindent elkövet, hogy ez minél hamarabb megoldódjon, ugyanakkor az energiaellátás is olyan alapvetõ érdek, melynek biztonságban kell maradnia.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!