2024. április 26. Péntek, Ervin.
 
Vissza a munka világábaForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-24 08:05:30
Orvos, titkárnõ, takarító is lehet csökkentett képességû munkavállaló.

– Közel húszezer megváltozott munkaképességû ember dolgozik megyénkben, országos viszonylatban a keleti régióban a legmagasabb a számuk – tájékoztatott Tarr Gabriella, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szervének megbízott igazgatója hétfõn, egy munkáltatók számára rendezett fórumon a Megyeházán.

A kimagasló értéket a régióra jellemzõ magas munkanélküliséggel magyarázta. – A munkát nem találó emberek egy idõ után belebetegszenek a tehetetlenségbe és testi tüneteket produkálnak, ezért a megváltozott munkaképességû munkavállalók jelentõs részénél pszichiátriai betegség alakult ki. Vannak, akik már tíz-tizenkét éve nem dolgoznak; ebbõl a szituációból kell kizökkenteni õket, hogy azt érezzék, hasznosak a társadalomnak – fogalmazott az igazgató.

Hozzáfûzte, Debrecenben 21 vállalatnál, intézménynél alkalmaznak csökkent képességû munkavállalókat.
Az egészséget vizsgálják

Mint mondta, a munkaképesség megváltozását orvosi bizottság állapítja meg, akik kizáró és korlátozó tényezõket sorolnak a beteghez.

– Egy allergiás nem dolgozhat poros, dohos helyen, vagy egy gerincbántalmakkal küszködõ beosztott nem emelhet nehezet. Két éve nem a munkaképesség-csökkenését, hanem az egészségi állapot mértékét vizsgáljuk. Akkor válik valaki csökkentett képességû munkavállalóvá, ha az állapota nem éri el az egészségesnek a hatvan százalékát – ismertette Tarr Gabriella. Megjegyezte, hogy a problémás egészségû munkavállalók között egyaránt akad közgazdász, orvos, szociális gondozó és takarító is.

– A kormányhivatal munkáját is segítik, ugyanis havi 60–70 ezer postai küldemény a megváltozott munkaképességû dolgozók segítségével ér célba – hangsúlyozta Vasas Lászlóné, a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal fõigazgatója. Kiemelte, azon igyekeznek, hogy minél több embert visszasegítsenek a munka világába.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!