2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
Újabb potenciális evés- és testképzavarokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-09-30 09:45:48
A modern kor következményeként számos új betegséggel kell szembenéznünk.

Az anorexia és a bulimia mindenki számára ismeretes. Ám nem biztos, hogy tudjuk mit jelent az egészségesétel-függõség, gasztrális neofóbia, stresszorexia, fatorexia, tanorexia, computorexia, pedig lehet, hogy a környezetünkben is találunk olyan ismerõsöket, akik valamelyik betegségben szenvednek.

Az egészségesétel-függõség, latin nevén orthorexia nervosa napjaink legújabb, egyre terjedõ evészavara. Ebben az esetben a beteg csak és kizárólag egészséges ételeket hajlandó fogyasztani. Ennek érdekében pedig képes órákat eltölteni az alapanyagok megvásárlásával és az ehhez szükséges legmegfelelõbb beszerzõhelyek felkutatásával, majd az étel elkészítésével. Tóth Babett dietetikus felsõoktatásban végzett kutatásából kiderül, a nõk sokkal inkább veszélyeztetettek, mint a férfiak.

Gyerekkorában kinél nem fordult elõ, hogy visszautasított bizonyos ételeket, fõleg, ha azok zöldségbõl készültek? Manapság sincs ez másként: a gasztrális neufóbia, azaz az ételek visszautasítása a 2–6 évesek között a legszembetûnõbb. A nemek között azonban nincs szembeötlõ különbség – mondta Csíkos Tímea a kutatás eredményeinek bemutatója. Lányok és fiúk is elutasítják a spenótot, babot, halat, májat és a kocsonyát, tehát a gasztrális neufóbia nem csupán zöldségekre és húsokra, húsételekre is értendõ, amelyeket fõként délben és nyáron utasítanak vissza a lurkók.
Stresszorexia és társai

A legújabb betegségek modern, felgyorsult világunk következménye. Ilyen a rágás- és köpészavar szindróma, amikor is a beteg szájába veszi az ételt, megrágja, majd kiköpi, így hódolva a kulináris élvezeteknek, de nem engedve a kilóknak, ezzel együtt a tápanyagoknak sem. A stresszorexiában szenvedõ nappal koplal, este pedig dõzsöl – hallhattuk Forgács Attilától a Budapesti Corvinus Egyetem docensétõl. A fatorexiás az anorexiással hasonlóan testképzavarban szenved, míg elõbbi soványnak, utóbbi kövérnek látja magát. A manapság leginkább veszélyes betegség a computorexia, ami bármely számítógép-használót érinthet nemtõl és kortól függetlenül. Ebben az esetben az egyén nem érzékel sem éhséget, sem szomjúságot, annyira leköti figyelmét a számítógépes játék, illetõleg közösségi oldal használata.

Az evészavarok mellett újabb testképzavarok is megfigyelhetõk a betegségek „piacán”, mint a tanorexia, amikor a páciens túlzásba viszi a szolárium és egyéb önbarnító szerek használatát, mivel nem látja magát eléggé barnának. Régi keletû, de újonnan kimondott betegség a sminkfüggõség. A sminkfüggõ nõ úgy érzi, hogy valami baj van az arcával, ezért folyamatos sminkviselésre kényszerül. Amint megszabadul a make up-tól szorongás lép fel nála – fogalmazott az egyetemi docens. Forgács Attila az V. Magyar Evészavar Kongresszuson elmondta, napjainkban újabb és újabb evés- és testképzavarok lépnek fel, illetve válnak népbetegséggé.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!