2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Önkormányzat 2014 – Mandátumhoz jutás a kisebb településekenForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-06 09:24:06
A tízezer vagy ennél kevesebb lakosú településeken egyéni listán választják meg a képviselõ-testületek tagjait, a választóknak pedig annyi szavazatuk van, ahány tagú lesz a testület, szavazategyenlõség esetén sorsolással döntenek a mandátumról.

A tízezer vagy ennél kevesebb lakosú település az önkormányzati választáson egy választókerületet alkot, amelyben a képviselõk száma 100 lakosig kettõ, 1000 lakosig négy, 5 ezer lakosig hat, 10 ezer lakosig pedig nyolc.

Az egyéni listás szavazólapon valamennyi jelölt szerepel (a választási bizottság által kisorsolt sorrendben), aki összegyûjtötte a meghatározott számú érvényes ajánlást.

A szavazólapon a választópolgár akár egy, akár több, de legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány egyéni listás mandátum a településen kiosztható. A választóknak tehát több, egymással egyenrangú szavazatuk van.

Az egyéni listán képviselõk azok a jelöltek lesznek, akik a megválasztható képviselõk száma szerint a legtöbb érvényes szavazatot kapták. Szavazategyenlõség esetén sorsolással döntik el, hogy ki szerez mandátumot az egyenlõ számú szavazatot elérõ jelöltek közül.

Elõfordulhat, hogy az egyéni listás jelölt polgármesterként is indult a településen, és ha az egyéni lista jelöltjét polgármesternek megválasztották, az egyéni listáról törölni kell, és helyébe a következõ legtöbb szavazatot elérõ jelölt lép.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!