2024. április 29. Hétfő, Péter.
 
Beköszöntött a szezon: öt náthaûzõ gyógynövényForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-06 10:48:42
Ismét itt a náthaszezon: a bosszantó betegség ellen igen hatásosak a gyógynövények is, ezért mielõtt bevetnénk a gyógyszereket, bízzunk a természetben!

Ahogyan minden évben, idén is elérkezett az idõ, amikor könnyebben kapjuk el a náthát. Hideg van, az iskolában, a közlekedési eszközökön, a munkahelyen is fokozottan ki vagyunk téve annak, hogy lecsapjon ránk a megfázás. Ha még nem is tört ránk a betegség, érdemes tudnunk, milyen hasznos gyógynövényt vethetünk be ellene – így a kikúrálás sokkal egyszerûbb (és olcsóbb) lesz.

De melyek a legalkalmasabbak gyógynövények náthára?

Íme az öt legegyszerûbb, mégis leggyakrabban használt gyógynövény megfázásra – támogatják az immunrendszert és segítenek megküzdeni a betegséggel.

Citromfû

Nem lehet nem szeretni! Az íze kellemes, antivírus-tulajdonságai pedig régóta ismertek. Kevesen vannak, akik ne kedvelnék frissítõ aromáját. Nemcsak jól használható a megfázás és nátha ellen, de az orvosságok keserû ízét is elviselhetõbbé teszi. Stressz ellen szintén használják. A nyûgös, beteg ember számára kiváló nyugtató – a relaxáció, a pihenés citromfûvel könnyebben elérhetõ. Más gyógynövényekkel együtt is jól alkalmazható, így a kamillával vagy a mentával. Fiatalabb betegek számára ásványvízzel érdemes keverni.

Bodza

Mindig élvezet belekeverni egy hasznos gyógynövény-koktélba ! Annak, aki óvatos a gyógynövényekkel szemben, különösen ajánlott megismertetni elõnyeiket a bodza segítségével, hiszen finom innivalót lehet készíteni belõle! Nemcsak palacsintára használhatjuk szirupként, meleg vízzel hígítva remek tonik a család fiatalabb tagjai számára. Ha vad változatához nem jutunk hozzá, a szárított ugyanolyan jó lehet. Amennyiben magunk szárítjuk, tegyük óvatosan, mert ha túlságosan zsúfolva tesszük a tálcára, nem száradnak ki egyenletesen és igen kisméretûre is zsugorodhatnak.

Zsálya

Az egyik legjobb gyógynövény megfázásra. Köhögés csillapítására és torokfájás enyhítésére nagyon hasznos. Készítsünk egyszerû gargalizáló folyadékot belõle (például kissé lehûtött teával), és élvezzük a hatást. Fontos ugyanakkor tudni, hogy a szoptató édesanyák csak módjával alkalmazhatják, mert a zsálya képes elapasztani a tejet.

Szilfa

Valójában egy fa. Ám a vörös szilfa kérge gyógynövényként is kiváló. A nyálkahártyákra nyugtató hatású: nyálkaanyagot tartalmaz, amely a torkon védõréteget képez. Használhatjuk torokfájásra, csepegtessünk belõle házi köhögéscsillapító italunkba. Megnyugtatja a háborgó gyomrot és hasmenésre is gyógyír. Zabkásába vagy más fõtt gabonába keverve szintén jól fogyasztható. Rendkívül könnyû és puha, ezért ha vásárolunk belõle, legyen nálunk egy nagyméretû, könnyed szerkezetû táska, kosár.

Ökörfarkkóró

Nem számít, mennyire van odakint hideg, a tüdõnk általában megsínyli. Segíthet az ökörfarkkóró, mely szintén csodás hatású gyógynövény náthára. Teaként alkalmazva kiváló tisztító, de keserû íze miatt érdemes keverni más gyógynövényekkel- így a kicsi gyermekek is könnyebben fogyasztják. Az ökörfarkkóró teát alaposan szûrjük le, mert apró szõrszálak maradhatnak benne és irritálhatják a torkot. A kávéfilter is alkalmas lehet a célra – és máris megkapjuk a tiszta, gyógyító teát.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!