2024. május 3. Péntek, Tímea, Irma.
 
A koronás tojást vegye megForrás: richpoi.com
Utolsó módosítás: 2014-10-13 08:57:28
Az extra sárga kategóriát jelentõ védjegyhez már a regisztrált termelõk több mint fele csatlakozott, és minden áruházban kapni már koronás tojást.

A magyar tojástermelõk védelme érdekében az ellenõrzött minõséget jelentõ koronás védjegy terjesztése és népszerûsítése az egyik legfontosabb feladat - mondta Végh László, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztõk és Tojástermelõk Szövetségének (Tojásszövetség) elnöke kedden Budapesten. Az extra sárga kategóriát jelentõ koronás védjegyhez már a regisztrált termelõk több mint fele csatlakozott, s minden áruházban lehet már kapni koronás tojást - ismertette Végh László.

A tojás világnapja alkalmából rendezett eseményen az elnök hangsúlyozta: az egy fõre esõ éves tojásfogyasztás tekintetében Magyarország az európai középmezõnybe kezd csúszni a statisztikák szerint. Négy éve még 260 körül volt az átlagos tojásfogyasztás Magyarországon, ma azonban már csak 220 körüli - mondta Végh László.

A Tojásszövetség elnöke közölte: a koronás védjegy már 6 éve létezik, de idén kezdték a terjesztését. A védjegy lényege, hogy a vele ellátott tojások sárgája mélysárga, ami jelzi, hogy a tojótyúkokat változatos, hagyományos magyar takarmánnyal - kukorica, szárított zöldtakarmány, vastartalmú takarmány - etették. További elõnye a védjegynek, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal félévenkénti ellenõrzéseinek eredményeképpen hozzájárul a feketegazdaság visszaszorításához is, a kiváló minõség biztosítása mellett - mondta el Végh László.
Kiemelte: az úgynevezett S méretû tojások dobozban való árusítása nagy mértékben károsítja a magyar termelõket. Elmondta: fontos megoldani, hogy a fõleg importból származó S-es tojás ne kerülhessen a polcokra. Ezek a tojások ugyanis kilóra vetítve drágábbak, mint a nagyobb méretûek, azonban lejjebb szorítják a többi tojás árát, ami munkahelyek megszûnéséhez vezet az ágazatban. Ez a tojásfajta más országokban mellékterméknek vagy ipari alapanyagnak számít - tette hozzá.

A Tojásszövetség szeretné elérni, hogy a tojás 27 százalékos áfáját 5 százalékra csökkentsék az árak mérséklése és a fogyasztás növelése érdekében - hangsúlyozta a szervezet elnöke. Napjainkban mintegy 360-400 regisztrált tojástermelõ van Magyarországon, akik évi mintegy 800 millió, 1 milliárd darab tojást termelnek - mondta el Végh László. A termelés négyötödét a nagytermelõk, 35 cég adja - tette hozzá. A tojásimport 600-700 millió darab, és körülbelül ennyit adnak el a nem regisztrált, elsõsorban piacokon áruló termelõk is - közölte.

A sajtótájékoztatón Csiki Zoltán gasztroenterológus ismertette a tojás kedvezõ élettani hatásait. Elmondta: a tojás kiváló minõségû fehérjeforrás, megfelelõ mennyiségben tartalmazza az esszenciális aminosavakat. Vitamin és ásványianyag-tartalma nagyon magas, a sárgája például sok D vitamint tartalmaz, ami a téli idõszakban különösen fontos. Horn Péter akadémikus kifejtette: a tojásfehérje a legtökéletesebb táplálék az anyatej mellett. Könnyen emészthetõ, tápláló, és környezeti lábnyoma is csekély, mivel kis területen kevés erõforrással is meg lehet termelni.

Szárnyasokkal az egészség felé

A legújabb kutatások szerint a friss húsok közül a baromfi a legnépszerûbb a magyar háztartások körében. A Magyar Turizmus Zrt. Agrármarketing Centrum Vezérigazgatósága baromfihús-kampányában bemutatja, hogy minek köszönhetõ a szárnyasok gyõzelme, illetve hogyan találjuk meg a minõségi magyar termékeket.

„A szárnyasok népszerûségének egyik kulcsa, hogy alacsony zsírtartalmuk mellett jelentõs az A-, B3- és D-vitamin tartalmuk” – meséli Ihász Katalin dietetikus szakértõ. – „Másik nagy elõnyük, hogy tökéletesen illeszkednek a diétás étrendbe, hiszen a zsírszövet a bõr alatt helyezkedik el, nem szövi át az izomrostokat, így gyorsan és egyszerûen eltávolítható. Ha ezt megtesszük, csirkehúsunk már csak fele annyi zsírt tartalmaz, ami nagyon kedvezõ, hogyha az alacsony zsírbevétel mellett tettük le a voksunkat. A csirke alacsony zsírtartalma mellett értékes fehérjeforrásként is szolgál, ami hozzájárul csontjaink egészségének megõrzéséhez.” 100 gramm csirkehús elfogyasztásával nagyjából 21 gramm fehérjét, 119 kalóriát és 3 gramm zsírt viszünk be szervezetünkbe, amit egy félórás munka utáni sétával könnyedén ledolgozhatunk.


Tipp: keressük a baromfitermékek csomagolásán a Magyar Baromfi Védjegyet, amely az elmúlt években a minõségi, ízletes, 100 százalékban hazai baromfi hústermékek szimbólumává vált.A védjeggyel ellátott termékek szigorú minõség-ellenõrzésen esnek át, így biztosak lehetünk benne, hogy ezek az áruk biztonságosak: útjuk nyomon követhetõ a termelõtõl egészen a boltokig. A védjegy ezen kívül garantálja, hogy a termékek kizárólag magyar farmokon, magyar takarmánnyal nevelt baromfiból készülnek, és nem tartalmaznak egészségünkre ártalmas anyagokat.

Vajon mit rejt a tojás?

A Nutrition Research címû folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy ha tojással kezdjük a napot, jóval kevesebb kalóriát viszünk be a nap folyamán. A csökkentett kalóriatartalmú étrend részeként a reggelire megevett tojás segítségével több felesleget adhatunk le, és sokkal energikusabbnak érezhetjük magunkat. „Mindez annak köszönhetõ, hogy a tojás teltségérzetet okoz, valamint a normális anyagcsere motorjaként funkcionál. A fehérjetartalma nem nagy (5g/db), viszont összetétele értékes, jól hasznosul a szervezetben. Kevesen tudják, hogy az élelmiszereink közül a legjobb D-vitaminforrás, így a szép bõr érdekében a borongósabb õszi napokon még inkább felértékelõdik a jelentõsége” – fejti ki Ihász Katalin.

Tipp: A tojás vásárlásakor érdemes a Koronás Tojás Védjegyet keresni a termékeken, amely a garantáltan magyar, friss, kiváló minõségû és biztonságos tojást jelöli. A védjegy szabályzatának elõírásai – amelyek a legújabb kutatási eredmények alapján kerültek kidolgozásra – természetesen elsõsorban az élelmiszer-biztonságot célozzák meg. Ezen túlmenõen a rendszer magában foglalja a tojások nyomon követhetõségét a keltetõtõl a jércenevelésen, a termelésen és a csomagolón át egészen a fogyasztóig. A takarmány-elõállítás, a termelõtelep és a csomagoló rendszeres és folyamatos ellenõrzését független ellenõrzõ szerv végzi.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!