2024. április 30. Kedd, Katalin, Kitti.
 
MNB: az év végéig kötelesek igazolni magukat az önkéntes pénztári tagokForrás: haon.hu
Utolsó módosítás: 2014-10-19 09:37:50
A pénzmosás elleni törvény rendelkezéseinek megfelelõen az önkéntes pénztári tagok 2014. december 31-ig kötelesek személyesen, személyi igazolvány és lakcímkártya bemutatásával igazolni személyazonosságukat – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szombaton az MTI-vel.

A közlemény szerint a tagoknak célszerû elõzetesen tájékozódniuk, hogy szükséges-e pénztárukat e célból felkeresni. A tagok egy részénél ugyanis a pénztárak már korábban elvégezhették az ügyfél-átvilágítást, illetve esetleg más szolgáltatóktól megkaphatták a szükséges információkat.

Az önkéntes nyugdíj-, egészség- valamint önsegélyezõ pénztárak jellemzõen az éves számlaértesítõben, illetve esetenként hivatalos honlapjukon informálták az érintett ügyfeleket.

Amennyiben az ügyfél-átvilágítás nem történik meg az év végéig, a pénztártag januártól nem tud például egészségpénztári kártyával fizetni, önsegélyezõ pénztári szolgáltatást igénybe venni, illetve – ha ezt igényelné – nem veheti fel nyugdíjpénztári hozamait.

Az MNB egyúttal felhívja a figyelmet arra is, hogy a határidõ nem jogvesztõ, tehát ezt követõen is azonosíthatják magukat az ügyfelek és amint ez megtörténik, a pénztár ismét teljes körû szolgáltatást nyújthat az érintett ügyfél számára. Az ügyfél-átvilágításig az egyéni számlára érkezõ befizetéseket továbbra is jóváírják, azok hozamot termelnek, s a tag addig felhalmozott tõkéje, illetve hozamai sem vesznek el.

Ezek a pénzmosás elleni törvény tavaly módosult rendelkezéseivel összefüggõ elõírások azokat a pénztártagokat érinthetik, akik 2013. július 1-jét megelõzõen léptek be a pénztárba.

A jegybank, illetve jogelõd pénzügyi felügyeleti hatósága rendszeresen vizsgálta az ügyfél-átvilágítási kötelezettségek teljesítését, és több önkéntes pénztárral szemben alkalmazott intézkedést az ezzel kapcsolatos szabályszegés, mulasztás miatt.

Hozzászólások
Még nem érkezett hozzászólás ehhez a témához.
Hasonló hírek 
Kedvenc hírek
Ön még nem rakott semmit a kedvencek közé!